Prof.dr.ing. A.H. van MarrewijkDeze pagina is verplaatst. U wordt doorgestuurd.

+31 20 59 86736
3a-72
a.h.van.marrewijk@vu.nl
faculteit der sociale wetensch ( afdeling organisatiewetenschappen )
Bijzonder hoogleraar Bedrijfsantropologie, in het bijzonder de Antropologie van cultuurinterventies in complexe publiek-private netwerken

aanwezig

Donderdag en vrijdag, dagelijks bereikbaar via e-mail.

 


specialisaties

 • Inter-organizationele samenwerking
 • Cultuurverandering
 • Project management
 • Socio-materieel perspectief op organisaties
 • Onderzoeksveld: megaprojecten en organisaties in de bouw en infrasector

Doel van de leerstoel

Het ontwikkelen, overdragen en toepassen van antropologische kennis omtrent samenwerking en cultuurinterventies in de context van complexe organisatienetwerken. De bijzonder hoogleraar Bedrijfsantropologie zoekt nadrukkelijk een verbinding tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Hierdoor kunnen enerzijds wetenschappelijke inzichten ontstaan uit de dagelijkse organisatiepraktijk en anderzijds theoretische inzichten worden vertaald naar het bedrijfsleven. De bijzondere leerstoel levert een bijdrage aan het academisch debat rond project management.

Oratie Alfons van Marrewijk


empty

onderzoek

Alfons van Marrewijk doet onderzoek naar culturele praktijken in technologie bedrijven en complexe megaprojecten. Zijn onderwerpen van interesse zijn project management, cultuurverandering, samenwerking en fysieke settings. Hij begeleid een aantal onderzoekstrajecten:

 • Inter-organizational collaboration in the joint building of subsoil utilities networks
 • Disruptions at the Dutch railway network door PhD student Thijs Willems
 • Power in African Megadam constructions door PhD student Paulette Nonfodji

onderwijs

 • Business Anthropology (Ba)
 • Changing Organization Culture (Ma)
 • Masterthesis

publicaties

Publicaties (Bron: METIS VU)


empty

emptyemptyemptyemptyemptyemptyempty

overige

Voor echte cultuurverandering dicht bij de werkvloer blijven

Door Edgar van Niekerk, 29 oktober 2014

Kabel- en leidingbedrijven en grondboor- en bemalingsbedrijven staan onder maatschappelijke druk om sneller, beter, efficiënter en goedkoper te gaan werken. De bedrijven komen in een andere verhouding tot opdrachtgevers te staan. Voor zulke veranderingen is een cultuurverandering in de sector nodig. Wil je die bereiken “dan moet je dicht bij de werkvloer blijven. Want daar zit veel bereidheid om te veranderen en inzicht in hoe je anders kunt samenwerken”.

Deze boodschap gaf Alfons van Marrewijk, bijzonder hoogleraar Bedrijfsantropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op de themabijeenkomst Cultuurverandering van de Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer van Bouwend Nederland. Deze bijeenkomst vond 27 oktober 2014 plaats in het Bouwhuis in Zoetermeer en was helemaal gewijd aan de cultuurverandering binnen de ondergrondse infraketen. Met zo’n 150 deelnemers, waaronder vakgroepleden, opdrachtgevers, netbeheerders, ingenieursbureaus, leveranciers, alsook kennis- en certificerende instellingen, was er zoveel belangstelling dat in het Bouwhuis een extra zaal vol liep. Dit bleek echter voor de dagvoorzitter Maarten Bouwhuis geen enkel probleem.

http://www.bouwendnederland.nl/nieuws/1213308/voor-echte-cultuurverandering-dicht-bij-de-werkvloer-blijven

Masterclass | Nieuwe vormen van organiseren in project partnerschappen: standaardisatie of variëteit? HooglerarenVeenswijk en van Marrewijk masterclass bij Vernieuwing Bouw, 6 oktober 2014, BAM Utrecht, 45 deelnemers

http://vernieuwingbouw.nl/sites/vernieuwingbouw/files/visueel_verslag_masterclass.pdf

Duiken, boven komen en om je heen blijven kijken. Tijdens de masterclass ‘Transitie leiders’ van woensdag 4 december 2013 nam Alfons van Marrewijk, bijzonder hoogleraar bedrijfsantropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, de partners uit het netwerk mee in de veranderende cultuur van bouwprojecten.

http://www.vernieuwingbouw.nl/nieuws/duiken-boven-komen-en-om-je-heen-blijven-kijken

Cultuurverandering in de Bouwsector. Keynote speaker prof.dr. Alfons van Marrewijk bespreekt in de bijeenkomst Makkers in de Bouw het concept vertrouwen bij Publiek Private samenwerking.

https://www.youtube.com/watch?v=MuGlor-uhjE


Juni 2012: Publicatie 'Het managen van culturele raakvlakken in complexe projecten'.


Nevenwerkzaamheden

Bureau Paradox - Directeur/eigenaar Leiden, 02 december 2013
Bureau Paradox - Directeur/eigenaar Leiden, 23 maart 2015
Laatste wijzigingen Nevenwerkzaamheden: Amsterdam 27 januari 2017