Dr.dr. Johan HoornDeze pagina is verplaatst. U wordt doorgestuurd.

+31 20 59 83810
3e-17
j.f.hoorn@vu.nl
faculteit der sociale wetensch ( afdeling communicatiewetenschap )
Universitair Hoofddocent
Johan Hoorn is onderzoeker en ontwikkelaar van sociale robotica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij ontwikkelt kunstmatige intelligentie, maar kijkt ook naar de effecten van zijn robots op de gebruiker. Dat heeft zijn weerslag gevonden in een inmiddels wereldwijd bekende documentaire: Ik ben Alice (Alice cares). In Ik ben Alice krijgen drie oude vrouwen bezoek van een vriendelijke zorgrobot, met grote gevolgen voor alle betrokkenen.

Voor deze documentaire won hij samen met zijn groep de Eurekaprijs van NWO/KNAW voor het beste wat er dat jaar in Nederland gebeurde om wetenschap toegankelijk te maken. In Parijs won de film de internationale Prix Grand Écran voor beste wetenschappelijke documentaire.

Veelgevraagd spreker

Johan Hoorn doet vele radio- en tv-optredens, ook in België, Duitsland en Denemarken. Hij is een veelgevraagd spreker op (inter)nationale congressen en bijeenkomsten van kennis- en zorginstellingen en het bedrijfsleven, maar ook in debatcentra als De Balie. Hij trad op bij RTL Late Night, Tijd voor Max en was te zien bij De Wereld Draait Door. Stukken over zijn werk zijn verschenen in Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool. En eén van zijn robot-zorgconcepten is tentoongesteld in het Museum Boijmans van Beuningen.

Johan als spreker inhuren

Onderzoek

Centrale thema’s van Johan's onderzoek zijn creativiteit en virtualiteit (vastgelegd in drie boeken) in communicatieve technologieën zoals virtuele personages, emotioneel intelligente systemen, conversationele en sociale robots. Zijn werk werd bekroond met een Burgen Scholarship van de Academia Europaea voor “uitstekende academische prestaties” en hij ontving een Lorentz Fellowship van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) om een integrale theorie over creativiteit te schrijven.

Relevante links

http://selemca.camera-vu.nl/projects/selemca.html.
http://keydocs.nl/project/ik-ben-alice/

Nevenwerkzaamheden

Open the Oyster VOF; Mignon Lab - Organisatie van events en workshops; pre-inventieve innovati Amsterdam, 29 februari 2016
ROBOpop Foundation - Bestuurder Amsterdam, 02 mei 2016
Laatste wijzigingen Nevenwerkzaamheden: Amsterdam 27 januari 2017