Johan Hoorn als spreker inhuren

Johan Hoorn: sociale robots, zowel technisch als communicatief

Johan Hoorn is onderzoeker en ontwikkelaar van sociale robotica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij ontwikkelt kunstmatige intelligentie, maar kijkt ook naar de effecten van zijn robots op de gebruiker. Dat heeft zijn weerslag gevonden in een inmiddels wereldwijd bekende documentaire: Ik ben Alice (Alice cares). Ik Ik ben Alice krijgen drie oude vrouwen bezoek van een vriendelijke zorgrobot, met grote gevolgen voor alle betrokkenen.

Voor deze documentaire won hij samen met zijn groep de Eurekaprijs van NWO/KNAW voor het beste wat er dat jaar in Nederland gebeurde om wetenschap toegankelijk te maken. In Parijs won de film de internationale Prix Grand Écran voor beste wetenschappelijke documentaire.

Johan Hoorn doet tevens vele radio- en tv-optredens, ook in België, Duitsland en Denemarken. Hij is een veelgevraagd spreker op (inter)nationale congressen en bijeenkomsten van kennis- en zorginstellingen en het bedrijfsleven, maar ook in debatcentra als De Balie. Hij trad op bij RTL Late Night, Tijd voor Max en was te zien bij De Wereld Draait Door. Stukken over zijn werk zijn verschenen in Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool. En eén van zijn robot-zorgconcepten is tentoongesteld in het Museum Boijmans van Beuningen. 

Over Johan Hoorn

Bevlogen en enthousiaste spreker

Johan Hoorn en AliceJohan Hoorns bijzondere manier van presenteren mengt theatrale elementen met wetenschappelijke bevindingen. Niet de geijkte Powerpointshow, maar robots in een rolstoel, in een boodschappenkar, die een dansje doen, grappen maken of zelfs omvallen. Dit tot grote schik en schrik van het publiek.

Ook houdt Johan Hoorn samen met het publiek ontwerpsessies om robotica-oplossingen te verkennen voor maatschappelijke problemen. Een bevlogen en enthousiaste spreker, die het scherpst van de snede opzoekt als het erom gaat de morele grenzen van de robotica te verkennen.

Onderwerpen waar Johan over spreekt:

  • robots in de zorg en het onderwijs 
  • kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie
  • morele dilemma’s bij de inzet van robotica 
  • privacy, informatieveiligheid en wetgeving m.b.t. sociale robots 
  • gevolgen van robotica voor de werkgelegenheid 
  • robotica en innovatie in het bedrijfsleven 
  • kunst en creativiteit: kunnen robots creatief zijn