Verandermanagement

Een inspirerende match tussen wetenschap en praktijk

BannerVerandermanagement

Hoe manage je veranderingen?

Organisatieveranderingen en interventies starten vaak vanuit de klassieke opvatting dat de organisatie een stuurbare machine is. Veel verandertrajecten zijn onsuccesvol omdat ze de menselijke kant ervan negeren. Succesvol verandermanagement vereist focus op het gedrag van en de interactie tussen mensen. Tijdens deze opleiding staat centraal hoe mensen omgaan met veranderingsprocessen en hoe ze daarin zelf effectiever kunnen opereren. De deelnemers leren veranderingsprocessen beter te analyseren en beter te sturen en er als leidinggevende/medewerker effectief aan bij te dragen. Eerdere versies van deze opleiding werden zeer goed geëvalueerd.

Inhoud opleiding

Je leert om op academisch niveau veranderingsprocessen en interventies binnen organisaties te begrijpen en om aan de hand van eigen presentaties, casusbesprekingen en praktijkoefeningen kritisch en constructief te kijken naar vraagstukken van verandermanagement. Tijdens de opleiding werk je aan een eigen opdracht. Door inzicht in het menselijk gedrag van anderen en van jezelf vergroot deze opleiding de eigen handelings- en interventiemogelijkheden bij veranderingstrajecten.

Resultaat

Bij het succesvol afronden van deze korte opleiding:
•    Kan je complexe veranderingsprojecten analyseren en beoordelen
•    Heb je inzicht in hoe interventies het gedrag, de houding en de vaardigheden van medewerkers én jezelf beïnvloeden en hoe je die kunt benutten voor constructief handelen
•    Heb je zicht op je eigen stijl en voorkeur van handelen bij veranderingstrajecten
•    Heb je inzicht in de meest actuele academische kennis op het gebied van verandermanagement en strategie.

Docenten

De docenten zijn toonaangevende specialisten op het gebied van verandermanagement in het bijzonder van cultuurverandering, organisatieontwikkeling en strategie binnen publieke en private organisaties. Zij zijn bekend met de academische achtergronden én de praktijk van verandermanagement en kunnen uit een rijke schat van concrete ervaringen putten.

Prof. dr. Marcel Veenswijk is hoogleraar management van cultuurverandering binnen organisaties binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU en een ervaren adviseur bij en begeleider van verandertrajecten. Hij is betrokken bij communicatieadviesbureau Bureau M/V.

Dr. Antonie van Nistelrooij is universitair docent Verandermanagement aan de VU, zelfstandig consultant. Hij is kerndocent bij diverse MBA- en postacademische opleidingen Verandermanagement en mede-editor van het internationaal toonaangevende Journal of Change Management.

Je profiel

De opleiding Verandermanagement is ontwikkeld voor professionals die in hun werk te maken hebben met processen van cultuur- en organisatieverandering en daarbinnen met meer diepgang en eigen effectiviteit willen opereren. Professionals uit alle sectoren kunnen deelnemen. De deelnemers hebben een afgeronde opleiding op academisch niveau en meer dan vijf jaar werkervaring. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze basiskennis hebben van of ervaring hebben met organisatietheorie, management- en leiderschapsdisciplines en verandermanagement.

Organisaties, waarbinnen men bewust wil omgaan met de groeiende complexiteit door een meer overwogen visie op organisatieverandering, worden aangemoedigd om medewerkers naar deze opleiding te sturen. Als beter toegeruste en meer gemotiveerde professionals komen die van terug.

Praktische informatie

Kosten
€ 2.395,- inclusief studiemateriaal en maaltijden
Duur
6 bijeenkomsten op de vrijdagmiddagen van 13.30 - 18.30 uur
Startdatum
Voorjaar 2022
Aanmelden
Inschrijfformulier
ContactContact en algemene informatie
IncompanyDeze opleiding kan ook op locatie verzorgd worden en/of toegespitst worden op jouw wensen. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met Eveline de Bruin, coördinator incompany, vass.fsw@vu.nl.

De bijeenkomsten zijn interactief waarbij steeds een nieuw centraal thema behandeld wordt. Tijdens de bijeenkomsten zijn er casusbehandelingen, praktijkoefeningen, intervisie en gezamenlijke besprekingen. De voorbereiding per bijeenkomst vergt 3-5 uur voorbereiding. Gedurende het volgen van de opleiding werk je aan een eigen praktische opdracht, waarin je wordt gevraagd vanuit de theorie te reflecteren op de eigen werksituatie. Die opdracht vergt in het totaal ongeveer 20 – 30 uur tijdsinvestering. Tijdens de laatste bijeenkomst worden de eigen opdrachten gepresenteerd en besproken en ontvangen de deelnemers persoonlijke feedback.

Programma

Datum    
Thema
 
Benaderingen van strategisch-culturele verandering: kijken naar narratives binnen organisaties en het interpreteren ervan

Menselijke en organisatorische complexiteit: ze zien en ermee leren omgaan

Culturele interventie: wat kun je doen ter verandering van de bestaande cultuur

Eigen veranderkundige aannames en het effect daarvan op anderen: strategische veranderscenario’s toepassen

Veranderdynamiek en interventies: veranderpsychologie en omgaan met weerstand    

Capita Selecta: presentaties, individuele casusbesprekingen en feedback

Ervaringen

Henriëtte de Graaf, ZILTversterkt; performance & veranderingsprocessen.

''Vanuit ondernemerschap zorg je zelf voor je bijscholing en inspiratie. Uit de veelheid van aangeboden opleidingen voor verandermanagement heb ik gekozen voor de postacademische opleiding aan de VU. Dit bleek een schot in de roos.

Ik heb veel nieuwe inzichten ontwikkeld en ben me bewust geworden van de complexiteit van het hele verandertraject: van de start tot de afronding
. Je eigen onderzoek welke resulteerde in een geschreven paper zorgde voor grondige verdieping. De opleiding werd verzorgd door twee zeer bevlogen professionals, Marcel Veenswijk en Antonie van Nistelrooij, verbonden aan de VU die daarnaast beiden zelfstandige veranderingstrajecten binnen organisaties leiden. De sterke wetenschappelijke onderbouwing had grote toegevoegde waarde. Storytelling welke ik beroepsmatig al 20 jaar binnen change management inzet bleek goed wetenschappelijk onderbouwd met positieve resultaten. Een eye-opener en een wezenlijk element welke ik meebreng naar mijn opdrachtgevers.''