Sociale Robotica - Impact op de samenleving

De kranten staan er bol van. Je komt het tegen op radio en TV: "De robots komen eraan!" De prijswinnende en bijkans wereldberoemde documentaire Ik ben Alice (2015) over een zorgrobot, ontwikkeld aan de Vrije Universiteit, laat zien wat een sociale robot kan betekenen voor de ouden van dagen.

Maar ouderenzorg is niet het enige. Robotisering vindt plaats op meerdere plekken in de wereldwijde samenleving. Onlangs startte de VU een onderzoek met een lesrobot voor de klas. In Japan ontvangt een robot hotelgasten en er zijn robots die museumrondleidingen verzorgen. Wat gebeurt er met al die mensen die voorheen zulk nuttig werk verrichtten? Wat kan de techniek al en wat staat ons te wachten in de toekomst? Hoe autonoom kunnen machines beslissingen nemen? Wat zijn de ethische grenzen? Hoe gaan we dit aanpakken vanuit HR-management? Wat zijn de kosten? Wat zijn de sociale gevolgen van deze nieuwe deelnemer in het sociale veld? Vriendschap met een machine?

Inhoud cursus Sociale Robotica - Impact op de samenleving

De kern van de cursus Sociale Robotica - Impact op de samenleving is te begrijpen wat een sociale robot is en wat de gevolgen zijn als iemand met een sociale robot gaat samenwerken. Hoe kijkt de wetenschap hier tegenaan? We bespreken resultaten uit de psychologie (met name affective bonding), maar ook vanuit de kunstmatige intelligentie (zelfreflecterende systemen). We volgen de discussie van de (medische) ethici en bekijken vanuit de organisatiewetenschap hoe technologie bedoeld als substitutie uiteindelijk leidt tot transformatie. U maakt een analyse van uw eigen organisatie en we ontwikkelen scenario's voor sociale robotica om de gevolgen van uw keuzes te bepalen.

Resultaten cursus

Na afloop van de cursus bent u in staat:

  • de nieuwste inzichten uit de sociale robotica te koppelen aan uw eigen beroepspraktijk of beleidsomgeving;
  • verwachtingen te managen bij de introductie van sociale robots (verwacht niet te veel, maar verwacht ook het onverwachte);
  • veranderingen te managen en uw eigen organisatie te positioneren in het netwerk van relevante stakeholders en implementatiestrategieën te ontwikkelen.

Programma cursus Sociale Robotica

De cursus bestaat uit 6 intensieve themabijeenkomsten in de avonduren, waarin cruciale onderdelen van sociale robotica aan bod komen. Tijdens de interactieve bijeenkomsten zullen we de nieuwste inzichten in de sociale robotica bespreken. Deze inzichten koppelen we aan historische en actuele casussen. Theoretische verdieping is daarbij van belang, maar tevens zullen via praktische oefeningen de nieuw verworven inzichten worden gekoppeld aan de praktijk: zorg, onderwijs, industrie, kunst. Ter afronding van de cursus schrijft u een scenario, waarin u de opgedane kennis koppelt aan een praktijkervaring dan wel praktijkcasus om een realistische inschatting te maken van de kansen die robotica biedt aan uw organisatie.

Datum*Thema
n.t.b.
Robots in de zorg en het onderwijs
n.t.b.
Kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie
n.t.b.
Morele dilemma's
n.t.b.
Gevolgen voor samenleving van robotisering
n.t.b.
Robotica en innovatie in het bedrijfsleven
n.t.b.
Robots en creativiteit
*Data onder voorbehoud, thema's kunnen veranderen afhankelijk van interessevoorkeur deelnemers

Tevens is er mogelijkheid tot excursie naar locatie waar robots reeds ingezet worden. 

Docent

De cursus Sociale Robotica wordt verzorgd door dr. Johan Hoorn.

  • Dr. dr. Johan Hoorn. Hij staat wereldwijd aan het voorfront van de sociale robotica en deze problematiek is zijn dagelijkse werk. Voor de VU Academie van Sociale Wetenschappen zal hij een collegereeks verzorgen met aandacht voor de techniek, onderzoeksresultaten, met veel discussieruimte en ontwerpsessies, labbezoek en natuurlijk maken we kennis met echte sociale robots! "Hallo, wat leuk dat u meedoet aan de cursus Sociale Robotica. Ik ben uw persoonlijke tutorbot!" Deze cursus is een buitenkans om mee te helpen de ontwikkelingen in goede banen te leiden.

Voorproefje van de cursus?

Klik op deze link en laat de robot een stukje tekst voorlezen! (kies Dutch - (fe)male).

Praktische informatie

Kosten€ 2.395,- Inclusief studiemateriaal en maaltijden
Duur6 bijeenkomsten
Startdatumn.t.b.
InteressegebiedZorg, Onderwijs, Sociale Robotica
Meer informatieVoor meer praktische informatie kunt u terecht bij 'Contact en Algemene Informatie'