Nieuwsberichten

Onderzoek Eva van Roekel beloond met ISRF Political Economy Research Fellowship

15-09-20

Antropoloog Eva van Roekel heeft begin augustus de ISRF Political Economy Research Fellowship gekregen voor haar onderzoek ‘Radical Gold. Emergency Resource Extraction and Trade in the Northern Amazon’. Dit nieuw etnografisch onderzoek richt zich op de gevolgen van de crisis in Venezuela. “Ik ben ontzettend blij dat ik nu veldonderzoek kan gaan doen naar de rol van goud in de Venezolaanse crisis. Er is zo weinig over bekend. Deze beurs is daarom echt een buitenkans om beter zicht te krijgen op een belangrijk hedendaags spanningsveld tussen mensenrechten en behoud van de natuur.”

Johan Hoorn en Elly Konijn genomineerd voor Huibregtsenprijs 2020

10-09-20

Op 5 oktober 2020 maakt juryvoorzitter, de president van de KNAW Ineke Sluiter bekend wie de Huibregtsenprijs wint. Er zijn zes projecten genomineerd, waarvan er één wordt bekroond met de prijs. Hoorn en Konijn maken kans op een geldbedrag van € 25.000, voor onderzoeksactiviteiten, een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, en een workshop, aangeboden door het Lorentz Center in Leiden

Opleiding Besturen van de Digitale Samenleving: nieuwe technieken en blijvende verantwoordelijkheden

03-09-20

Maak je als beleidsmaker al actief gebruik van data-analyse en digitale technologieën voor realisatie van beleid?

Opleiding Nieuwe Ongelijkheden: Besturen in een gefragmenteerde maatschappij

03-09-20

Heb jij als beleidsmaker behoefte aan reflectie op de effecten die jouw beleid heeft op uiteenlopende maatschappelijke groepen en de steun voor dit beleid?

Negatieve impact van COVID-19 afgenomen, maar nog steeds veel onzekerheid over inkomen

02-09-20

In april bleek dat een groot deel van de Nederlandse bevolking angstig en onzeker was als gevolg van de coronacrisis. Nieuw onderzoek laat zien hoe dit is veranderd: gevoelens van angst en onzekerheid zijn afgenomen, maar vooral kwetsbare groepen zijn nog steeds bang zijn hun baan of inkomen te verliezen.

Coronavirus: Stapsgewijs terug naar de campus

07-08-20

Laatste wijziging op woensdag 7 augustus: update over extra coronamaatregelen voor de introductiedagen.

Fijne zomervakantie en graat tot ziens bij een van onze opleidingen.

21-07-20

Bij de opleidingen spelen persoonlijke contacten tussen deelnemers en met docenten een belangrijke rol. We streven naar fysieke bijeenkomsten als dat veilig kan en benutten digitale mogelijkheden als alternatief.

Modernisering bestuur heeft corruptie niet doen verdwijnen

20-07-20

De moderne democratie is sinds de grondwetswijziging van 1848 niet gevrijwaard van corruptie.

Politie gebruikt minder fysiek geweld, meer pepperspray en vuurwapen

29-06-20

Politiegeweld staat opnieuw volop in de aandacht. Wat weten we over politiegeweld in Nederland? Regioplan Beleidsonderzoek en de Vrije Universiteit Amsterdam deden in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap onderzoek naar geweldgebruik door agenten in 2016, in vergelijking met de jaren 2000, 2005 en 2010.

Financiering voor Nederlands wervingsplatform voor SSH-onderzoek

08-06-20

Het Platform Digitale Infrastructuur Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen (PDI-SSH) heeft een project van VU-onderzoekers Martin Tanis, Ivar Vermeulen en Antske Fokkens toegekend. De drie sociale wetenschappers gaan samen met UvA-psycholoog Agneta Fischer, een Nederlands wervingsplatform ontwikkelen voor onderzoek op het gebied van sociale -en geesteswetenschappen (SSH).

‘Overheid gaat onterecht uit van een maakbare samenleving in een crisis’

04-06-20

In tijden van een crisis zoals de uitbraak van het coronavirus kun je als bestuurder maar beter niet de suggestie wekken dat je alles onder controle hebt of gaat krijgen. Dat zegt bestuurskundige en filosoof Robert van Putten. Hij laat zien dat bestuurders realiteit en beleid niet goed op elkaar afstemmen.

Extreem links of rechts kiezers zijn eerder geneigd te geloven in complotheorie rond COVID-19

03-06-20

Onderzoek naar complottheorieën in tijden van corona.

Stress en angst toegenomen door coronacrisis

28-05-20

In vergelijking met een eerder uitgevoerd Rotterdams en landelijk onderzoek naar de impact van het coronavirus op de bevolking is vooral angst en stress sterk toegenomen de afgelopen periode, met name onder jongeren en mensen met een minimuminkomen.

Antropoloog schenkt opbrengst van herdruk boek over pandemie aan COVID-19

18-05-20

Antropoloog en auteur Anthonie Holslag leek met de uitgave van zijn roman Toevluchtsoord vier jaar geleden een vooruitziende blik te hebben. Het boek gaat namelijk over een groep vrienden die door de uitbraak van een virus in quarantaine gaat. Er verschijnt nu een herdruk van het boek en de opbrengst doneert Holslag aan onderzoek naar COVID-19. “Dit gaat letterlijk over leven en dood en als mijn boek daarin een bijdrage kan leveren, dan ben ik alleen maar blij.”

Thijs Willems wint Erasmus dissertatieprijs

11-05-20

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de dissertatie van Thijs Willems bekroond met haar dissertatieprijs. De dissertatie ‘'Monsters' and 'Mess' on the Railways. Coping with complexity in infrastructure breakdowns. Willems onderzocht hoe organisaties op het Nederlandse spoor omgaan met deze verstoringen.