Supermarkten aan zet bij het verminderen van voedselverspilling

03-12-19

Managers van supermarkten hebben veel autonomie in het verminderen van voedselverspilling. Dat blijkt uit onderzoek van organisatiewetenschapper Christine Moser. “Helaas zitten managers echter vaak klem in tegenstrijdige doelen.”

ERC grant voor onderzoek naar impact economische crisis

02-12-19

Hoogleraar politiek gedrag in Europa Catherine de Vries heeft een prestigieuze ERC grant ontvangen voor haar onderzoeksproject Narratieven van verlies. “Het is fantastisch om deze beurs te krijgen om zo een onderzoeksgroep op te zetten om dit ambitieuze project ook echt uit te voeren. Zonder deze beurs was dat voor mij onmogelijk geweest.”

ERC grant voor onderzoek naar ongelijkheid op de arbeidsmarkt

02-12-19

Dimitris Pavlopoulos, universitair docent sociologie, ontving deze week de prestigieuze European Research Council Advanced Grant. Hij gaat de onderzoekssubsidie inzetten om onderzoek te doen naar het carrièrepad van werknemers met niet-standaard arbeidscontracten.

Strafrechtelijke aanpak fraude en corruptie Caribische gebied onvoldoende

28-11-19

De strafrechtelijke aanpak van fraude en corruptie in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden werkt onvoldoende om deze vormen van criminaliteit in het gebied terug te dringen. Oplossingen moeten onder meer worden gezocht in een stabiel bestuur, integer leiderschap en een herziening van de politieke partijfinanciering. Zo luidt de conclusie van criminoloog Nelly Schotborgh-van de Ven.

Hoe organiseer je samenwerking in het (semi)publieke domein?

20-11-19

Binnen het publieke domein is het organiseren van samenwerking ingewikkelder geworden.

Academia in crisis

11-11-19

Ida Sabelis, Associate Professor for the Department of Organisation Sciences (FSW) edited a book called Academia in Crisis together with Frans Kamsteeg and Harry Wels. They started the composition of the book after meeting Zygmunt Bauman and Leonidas Donskis in 2013 when they visited the VU for the book launch of ‘Moral Blindness, the Loss of Sensitivity in Liquid Modernity’. “In the Bauman and Donskis book one chapter deals with changes in ‘university life’ – the new book, Academia in Crisis, is the result of further reflection on that chapter.”

Nieuwe opleiding De aanpak van ondermijning en het opbouwen van weerbaarheid

05-11-19

Hoe pak je ondermijnende criminaliteit aan? In deze nieuwe opleiding aan de VU leert u over de vormen die ondermijning kan aannemen, welke ontwikkelingen te verwachten zijn, hoe de huidige bestuurlijke praktijk eruit ziet en hoe u de noodzakelijke samenwerking kunt organiseren.

VU stijgt naar gedeelde eerste plek in NSE

05-11-19

Op 23 oktober zijn de uitslagen van de Nationale Studenten Enquête 2019 bekend gemaakt. Goed nieuws daarbij is dat Vrije Universiteit in vergelijking met de andere brede universiteiten is gestegen van een vierde plaats in 2018, naar een gedeelde eerste plaats in 2019.

Martin Luther King Lezing 2019

05-11-19

Van harte nodigen we je uit voor de lezing op 28 november van 19.30 – 21.15 uur in de Aula van het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Moraal en Macht: Afscheidsrede Leo Huberts

01-10-19

Hoogleraar Bestuurskunde Leo Huberts sprak vrijdag 13 september zijn afscheidsrede ‘Moraal & Macht' uit. Met aandacht voor zowel het thema dat centraal stond in het begin van zijn wetenschappelijke carrière, macht en invloed, als voor de onderwerpen die daarna domineerden: corruptie en de integriteit en kwaliteit van ons bestuur. Hoe zit het anno 2019 in de praktijk en de theorie met betrekking tot 'de moraal van de macht' en 'de macht van de moraal'?

Vluchtelingen en studenten leren samen over recht in Know Your Rights

30-09-19

Zien hoe het recht werkt in de praktijk, vluchtelingen helpen en gelijkgestemde mensen ontmoeten. Het zijn veelgenoemde redenen waarom rechtenstudenten meedoen aan het programma 'Know Your Rights'. 'Know Your Rights' is een gezamenlijk onderwijsprogramma van DLA Piper, de VU en New Dutch Connections, waarin vluchtelingen en studenten tien weken lang samen lessen volgen over recht in Nederland.

Besturen zonder ‘wij’

24-09-19

Wat is besturen zonder ‘wij’ in een samenleving zonder ‘wij’? Volgens universitair hoofddocent Bestuurskunde Duco Bannink is deze nieuwe situatie van deze tijd, waarin zowel de samenleving als het bestuur ervan geen duidelijke kern meer hebben, een zorgelijke situatie in Nederland. “Er ontstaat steeds meer een kloof tussen bevolkingsgroepen.”

'Criminaliteit geeft inzicht in de moraal van de samenleving’

23-09-19

‘Alles wat niet deugt, wat je er aan kan doen en wat je daarvan moet denken.' Dat is een hele mond vol, maar ook direct de samenvatting van het academische werk van Hans Boutellier. Op 10 oktober zwaait hij af als hoogleraar Veiligheid en Veerkracht aan de VU.

‘Betrek scholieren en docenten om gelijke kansen mogelijk te maken’

23-09-19

De cultuur op scholen en de 'mindsets' van leerlingen en professionals moeten onderdeel worden van de discussie over kansongelijkheid. Daarvoor pleit socioloog Iliass el Hadioui.

Grip krijgen op een 'organisatiecultuur'?

19-09-19

De constante verandering en zeker de snelheid waarmee die komt, stelt steeds hogere eisen aan de flexibiliteit van organisaties.