Livecast Pakhuis de Zwijger: Polarisatie in de polder

Is het zinvol om een regeerakkoord dicht te timmeren zodat iedere regeringspartij enkele beloftes na kan komen, of zal de veelbesproken nieuwe bestuurscultuur leiden tot meer ruimte voor de Tweede Kamer en de burgers om bij te sturen?

01-06-2021 | 10:22

Deze vraag staat centraal tijdens Polderpraat #3: Polarisatie in de polder op donderdag 10 juni om 20.30 uur in Pakhuis de Zwijger. Aan de hand van onderzoek van dr. Mariken van der Velden van de Vrije Universiteit Amsterdam gaan verschillende partijen met elkaar hierover in gesprek.

De Tweede Kamerverkiezingen liggen nu zo’n 2,5 maand achter ons. Er wordt daarom gekeken naar polderen in de praktijk. Kan de roep om een ‘nieuwe bestuurscultuur’ leiden tot een nieuwe vorm van poldermodel tussen burgers en politiek? Maakt dat het gemakkelijker of moeilijker om tot een compromis te komen en hoe kijken (verenigde) burgers daarnaar? En hoe organiseren we samenwerking tussen burger en bestuur in deze gepolariseerde tijd?

Polderpraat
In het programma Polderpraat, een samenwerking tussen Governance for Society van de Vrije Universiteit Amsterdam en Pakhuis de Zwijger, wordt in de nasleep van de Tweede Kamerverkiezingen en in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de staat van het vertrouwen tussen burgers en overheid onderzocht.

Onder meer aanwezig deze avond zijn voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad Amma Asante en Eva Rovers, biograaf, auteur en medeoprichter van Bureau Burgerberaad.

In Polderpraat #1: Wederzijds wantrouwen werd ingegaan op de vraag hoe het vertrouwen tussen burger en overheid kan worden verstrekt. Deze editie is hier terug te kijken.
In Polderpraat #2: De betrouwbare boodschapper werd het vertrouwen in de professionele journalistiek onder de loep genomen. Deze editie is hier terug te kijken.