Onderzoek Eva van Roekel beloond met ISRF Political Economy Research Fellowship

Antropoloog Eva van Roekel heeft begin augustus de ISRF Political Economy Research Fellowship gekregen voor haar onderzoek ‘Radical Gold. Emergency Resource Extraction and Trade in the Northern Amazon’. Dit nieuw etnografisch onderzoek richt zich op de gevolgen van de crisis in Venezuela. “Ik ben ontzettend blij dat ik nu veldonderzoek kan gaan doen naar de rol van goud in de Venezolaanse crisis. Er is zo weinig over bekend. Deze beurs is daarom echt een buitenkans om beter zicht te krijgen op een belangrijk hedendaags spanningsveld tussen mensenrechten en behoud van de natuur.”

15-09-2020 | 13:10

Ruim vierenhalf miljoen inwoners van Venezuela zijn de grens over gevlucht door de crisis. Onrust in Venezuela heeft geleid tot torenhoge inflatie en een instorting van de economie. Het onderzoek van Van Roekel richt zich specifiek op de Venezolaanse en Braziliaanse grensgebieden die in toenemende mate patronen vertonen van extralegale goudwinning als een manier om te overleven voor gevluchte Venezolanen en Venezolanen die blijven. Deze goudwinning doordringt de mondiale grondstofketens, bijvoorbeeld in mobiele telefoons en sieraden. Van Roekel hoopt met haar onderzoek meer zicht te krijgen op de problematiek die daar uit voort vloeit. “Mijn onderzoek moet een diepgaande analyse opleveren van de winning en de handel in goud in de context van de humanitaire crisis en de toenemende ecologische achteruitgang in het noordelijke Amazonegebied.”

De ISRF Political Economy Research Fellowship wordt uitgereikt door de Independent Social Research Foundation, een stichting die zich inzet voor het algemeen belang en gefinancierd wordt door een groep particuliere filantropen met belangen in de academische wereld en de sociale wetenschappen. De organisatie is in 2008 opgericht. 


Meer informatie: https://www.isrf.org/2020/08/04/fourth-political-economy-research-fellowship-competition-awards-announcement/