Antropoloog schenkt opbrengst van herdruk boek over pandemie aan COVID-19

Antropoloog en auteur Anthonie Holslag leek met de uitgave van zijn roman Toevluchtsoord vier jaar geleden een vooruitziende blik te hebben. Het boek gaat namelijk over een groep vrienden die door de uitbraak van een virus in quarantaine gaat. Er verschijnt nu een herdruk van het boek en de opbrengst doneert Holslag aan onderzoek naar COVID-19. “Dit gaat letterlijk over leven en dood en als mijn boek daarin een bijdrage kan leveren, dan ben ik alleen maar blij.”

18-05-2020 | 14:17

Het boek is een psychologische thriller en het verhaal gaat over isolement en quarantaine, en welk effect dit op mensen heeft. Voor een antropoloog als Holslag lijkt zijn boek nu realiteit te zijn geworden. “De ziekte in het boek is van een heel andere aard. Ik had echter nooit kunnen bevroeden dat de isolatie vier jaar later echt zou zijn en dat de vanzelfsprekende zekerheid dat het buiten veilig is, niet langer vanzelfsprekend is.” Ondanks dat het boek een thriller is, vindt Holslag de realiteit van nu een enger gegeven. “COVID-19 is op veel vlakken veel enger, omdat het zo alledaags is.”

Als antropoloog is de uitbraak van COVID-19 ook een gebeurtenis die aanleiding geeft voor verdiepende studie. “Als antropoloog vind ik het interessant hoe mensen en landen anders op deze ziekte reageren. In sommige gevallen komen bijvoorbeeld spanningen duidelijker naar voren. Ook brengt het kwetsbaarheden die landen hebben ineens veel helderder in beeld. Mijn specialisatie als antropoloog is radicalisatie en het is interessant om te zien hoe de uitbraak sommige landen juist verenigen, zoals je dat zag in Nieuw Zeeland. Maar er ook landen zijn die juist uit elkaar vallen en waar de verschillen tussen groepen juist groter worden, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Het laatste scenario is misschien nog wel enger dan het coronavirus, want dat zal langdurige gevolgen hebben.”

Holslag heeft geen moment getwijfeld om de opbrengst van de herdruk van het boek aan onderzoek naar COVID-19 te doneren. “Ik weet wat deze ziekte kan doen. Op 16 januari dit jaar is mijn moeder overleden aan een longontsteking, weliswaar voor de corona-uitbraak, maar ik heb persoonlijk gezien hoe afschuwelijk een longontsteking kan zijn. Hoe het de ogen in de kassen doet rollen, hoe de persoon die vecht voor haar leven, hoe iedere ademstocht een worsteling is in longen die steeds meer door vocht worden gevuld. Het was afschuwelijk om te aanschouwen. Het was afschuwelijk om zó machteloos te zijn. We zeggen het niet hardop: maar sterven aan een longontsteking is letterlijk verdrinken op het droge. Ik heb het met eigen ogen gezien. Ik wil niet dat anderen dit moeten ondergaan.”

De herdruk van zijn boek Toevluchtsoord is inmiddels verschenen, maar was voor Holslag niet vanzelfsprekend. “Ik voelde me bezwaard een boek over een uitbraak uit te brengen, terwijl er een echte uitbraak bezig is. Daarom heb ik ervoor gekozen om een kleine bijdrage te leveren en de royalty's over de maanden mei, juni en juli aan de Radboud Universiteit voor onderzoek naar corona te doneren.” Naast de royalty’s roept Holslag iedereen op om zelf een donatie te doen. Dit kan op de speciale actiepagina die op de site van het Radboudfonds is gemaakt: https://corona.voorradboudfonds.nl/actie/uitgeverij-quasis.

Toevluchtsoord is een spannend verhaal over zeven vrienden die jaarlijks naar een hut gaan om hun jongere jaren te (her)beleven. Ze komen erachter dat tijd niet stil staat en dat ontwikkeling ten goede of ten slechte, doorgaat. De hut waar ze altijd naar toegingen wordt door een virusuitbraak nu een echt toevluchtsoord, een voor een onbekend gevaar dat in de duisternis op hun afkomt. Als de realisatie van wat dit gevaar is tot iedereen doordringt, beseffen ze dat hun toevluchtsoord een gevangenis is geworden.

Titel  : Toevluchtsoord
Auteur  : Anthonie Holslag
Illustrator : Gidion van de Swaluw
Uitgever : Quasis Uitgevers
Isbn  : 978-94-92099-21-1