Ontmoet Gerrit Zalm en Herman van Rompuy

Tijdens de officiële opening van het John Stuart Mill College & opleiding PPE op 12 september

30-08-2017 | 13:44

Onze wereld verandert. Migratie, de Brexit, de opkomst van een diensten- en deeleconomie, en steeds lastiger debatten over handel veranderen de manier waarop we denken over economie en politiek. Het begrijpen van deze veranderingen vereisen een beter begrip van de relatie tussen economie en politiek. Het nieuwe programma Philosophy, Politics and Economics van het John Stuart Mill College bij de VU creëert een forum om deze vraagstukken te bestuderen en te bediscussiëren in een diverse en internationale context. Dit geeft studenten van nu training in het oplossen van dwingende maatschappelijke vraagstukken als toekomstige leiders.

Programma
Bas Heijne (schrijver) interviewt de voormalige Nederlandse minister van Financiën en vice-premier Gerrit Zalm, Herman van Rompuy, voormalig minister president van België en president van de Raad van Europa, en Catherine E. de Vries, hoogleraar Politicologie, Universiteit van Essex. Na elk interview gaan studenten in debat met de sprekers. Vragen die aan bod komen zijn de rol van de EU na de Brexit, de sociale en politiek gevolgen van technologische innovatie, de oproepen voor meer gemeenschapsgevoel en de politieke gevolgen hiervan, en de economische en politieke uitdagingen van migratie. Michel Heijdra, directeur Buitenlandse Financiële Betrekkingen bij het ministerie van Financiën schuift aan bij een paneldiscussie.

John Stuart Mill College
Afgelopen jaar startte de Vrije Universiteit Amsterdam de opleiding: Philosophy, Politics & Economics (PPE). De VU is de eerste universiteit op het Europese vaste land die een brede internationale PPE opleiding aanbiedt. Het is een inter- en multidisciplinair studieprogramma dat de kracht van drie velden combineert en speciaal aandacht besteedt aan het opnemen van de verschillende perspectieven van samenstellende disciplines. Het studieprogramma van drie jaar stelt studenten in staat een actieve rol te spelen in het vormen van de toekomst van onze wereld. Op de vierde verdieping van de VU vormt het John Stuart Mill College de intellectuele en sociale gemeenschap van het PPE programma. John Stuart Mill (1806 –1873) was een bekende Engels filosoof en econoom die het beginsel van causaliteit beschreef: Als A altijd door B wordt gevolgd, kan worden verondersteld dat dit in de toekomst ook altijd zo zal zijn.

14.00    Opening door Yvonne Zonderop, voorzitter
 14.05    Gesprek tussen Bas Heijne en Catherine de Vries
 14.30    Studenten debatteren mee
 14.45    Gesprek tussen Bas Heijne en Herman Van Rompuy
 15.15    Studenten debatteren mee
 15.30    Gesprek tussen Bas Heijne en Gerrit Zalm
 16.00    Studenten debatteren mee
 16.15    Paneldiscussie met Van Rompuy, Zalm, Heijdra, De Vries, Bas Heijne en studenten onder leiding van de dagvoorzitter en studenten
 17.00    Official opening JSMC by Jaap Winter, Voorzitter CvB VU en Martin van Hees, hoogleraar ethiek en decaan  JSMC
 17.15    Einde en borrel

Dinsdag 12 September 2017 14 – 17 uur, vierde verdieping van VU-hoofdgebouw (zaal 4A-33). Gratis toegang.