Rituelen geven betekenis aan bouwproject

In grote bouwprojecten wordt de overgang naar een nieuwe projectfase soms gevierd met een speciaal ritueel. Bijvoorbeeld een groot feest, een inzegening of opening. Wat voor betekenis heeft zo’n ritueel voor medewerkers en burgers? En kunnen rituelen strategisch ingezet worden?

28-06-2013 | 10:08

Promovenda Leonore van den Ende onderzocht waarom het belangrijk is voor organisaties om op een bijzondere manier stil te staan bij een faseovergang.  Ze analyseerde rituelen bij transities in de megaprojecten; de Noord/Zuidlijn, de Ruimte voor de Rivier en de Hanzelijn. Op woensdag 26 juni presenteerde ze samen met haar promotor Alfons van Marrewijk, de eerste onderzoeksresultaten in een speciaal webinar.

Projectrituelen als smeerolie voor samenwerking en draagvlak
Van den Ende ontdekte dat er drie soorten doelgroepen betrokken zijn bij rituelen: Bouwers, Bobo’s en Burgers. Ook hebben rituelen een interne en externe dimensie. Sommige interne rituelen zijn diepgeworteld zoals bij de start van de bouw van een nieuwe tunnel van de Noord/Zuidlijn, welke werd ingezegend door een priester en zingende studenten en kinderen. Ook bemerkte ze, dat dit soort momenten heel doeltreffend zijn om burgers en bestuurders te betrekken bij een project.

Bijzonder hoogleraar Bedrijfsantropologie Alfons van Marrewijk denkt dat transitierituelen helpen om teamsamenwerking en teamspirit te verbeteren. Daarnaast gelooft hij dat rituelen kunnen bijdragen aan het helder communiceren van de projectdoelstelling.

Webinar
Voor het webinar, dat werd georganiseerd door Kennis in het Gemptyroot (King) & Rijksprojectacademie (RPA) hadden 18 projectmanagers en medewerkers van Rijkswaterstaat, Rijksgebouwendienst en Prorail zich bij de start om 16.15 uur aangemeld. In de presentatie waren een aantal  vragen, stellingen en polls ingebouwd om de meningen, ervaringen en ideeën van de deelnemers te horen. Sommige deelnemers bleken zich België te bevinden, anderen zaten in de trein. Soms waren er zoveel reacties tegelijk dat de onderzoekers hulp kregen van een aanwezige moderator die de onderzoekers wees op een interessante vraag.

De reacties waren overwegend enthousiast over de compacte manier van kennisdeling (3/4 uur), maar de deelnemers wilde nog meer interactie. De deelnemende organisaties hebben aangegeven meer webinars met de VU onderzoekers te willen organiseren. Kijk voor meer informatie op de website van Kennis in het groot.

Links
Lees het interview met Leonore van den Ende en Alfons van Marrewijk door KING (Saskia van der Kam) Persoonlijke pagina Leonore van den Ende
Persoonlijke pagina Alfons van Marrewijk