Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

FSW-politicologe ontvangt toonaangevende Veni-subsidie

06-08-18

Politicologe Marijn Hoijtink heeft de toonaangevende Veni-subsidie ontvangen voor haar onderzoek naar de technologische ontwikkeling van autonome wapens.

Prestigieuze ERC Starting Grant voor sociologe Eva-Maria Merz

02-08-18

Onderzoeker Eva-Maria Merz ontving afgelopen week de prestigieuze European Research Council (ERC) Starting Grant van 1,3 miljoen euro voor haar onderzoek naar wanneer, en onder welke omstandigheden, mensen wel of niet bloeddonor worden en blijven.

Antropologie in actie: PEOPLE’s Co-Creation Camp op de VU

27-07-18

Op 5 juli organiseerde de VU het evenement 'Sustainable Living & Energy: Towards a PEOPLE perspective' in CIRCL op de Zuidas.

Succesvolle thema-avond kritische etnografie in Pakhuis de Zwijger

16-07-18

Op 2 juli hebben de afdelingen Organisatiewetenschappen en Antropologie een thema-avond georganiseerd over kritische etnografie als onderzoeksbenadering.

Peter Kerkhof nieuwe portefeuillehouder Onderwijs FSW

13-07-18

Het College van Bestuur heeft besloten om met ingang van 1 september 2018 prof. dr. P. (Peter) Kerkhof te benoemen als portefeuillehouder Onderwijs bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Marie Skłodowska-Curie Actions ITN-onderzoeksvoorstel 'Mediating Islam in the Digital Age' is gehonoreerd

05-07-18

Het internationale onderzoeksproject zal de impact bestuderen van digitalisatie en technologische innovatie op de islam.

Vier opleidingen Faculteit der Sociale Wetenschappen hoogst beoordeeld in NSE 2018

05-07-18

De bachelors Politicologie en Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie en de masters Culture, Organization and Management en Social and Cultural Anthropology zijn de best beoordeelde opleidingen binnen hun studiegebied in de NSE 2018.

VU en Postcode Loterij stellen leerstoel ‘Maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen’ in

21-06-18

De Vrije Universiteit Amsterdam stelt een leerstoel in voor onderzoek naar de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen. De Nationale Postcode Loterij financiert deze leerstoel, die op basis van wetenschappelijk onderzoek een bijdrage zal leveren aan het vergroten van inzicht in de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen. De procedure voor de invulling van de leerstoel gaat binnenkort van start.

ISTR 2018: VU gastheer grootste internationale congres voor filantropie

12-06-18

De International Society for Third Sector Research (ISTR) werd opgericht in 1992 en is dé internationale organisatie die onderzoek en onderwijs op het gebied van maatschappelijke organisaties, filantropie en de non-profitsector bevordert.

Drugs, Tortillas, and real estate: On the tangible and intangible benefits of drug dealing in Nicaragua - AALS Dennis Rodgers

30-05-18

There will be a second AALS lecture this month! It will be given by Prof. Dennis Rodgers from the University of Amsterdam. His lecture titled 'Drugs, Tortillas, and real estate: On the tangible and intangible benefits of drug dealing in Nicaragua"

FSW werkt mee aan project RECONNECT

25-05-18

Op 1 mei 2018 lanceerden de Katholieke Universiteit Leuven en de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) van de Vrije Universiteit Amsterdam, samen met 16 partnerinstellingen, het vierjarig, multidisciplinair onderzoeksproject RECONNECT: 'Europa verzoenen met zijn burgers door democratie en rechtsstaat'.

Integratie op de werkvloer succesvoller dan gedacht

09-05-18

Tweede-generatie Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse professionals ondervinden op verschillende manieren de subtiele uitsluitingsmechanismen van sociale grenzen binnen de organisaties waarin ze werken. Deze sociale grenzen zijn een afspiegeling van de maatschappelijke opvattingen rondom Nederlanders met een migratieachtergrond. In de media en in de maatschappelijke conversatie wordt de integratie van de tweede generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders omschreven als ‘mislukt’. Ismantha Waldring wil met haar aantonen dat dit op de werkvloer een stuk genuanceerder ligt. Het blijkt dat deze 2e generatie professionals hun overeenkomsten met de Nederlandse collega’s proberen te benadrukken en hun verschillen op de achtergrond te houden om geaccepteerd te worden op de werkvloer.

Filantropie voor onderwijs en onderzoek biedt kansen maar is wel hard werken

26-04-18

Bijdragen van huishoudens, bedrijven en vermogensfondsen vormen slechts een klein deel van de totale inkomsten voor het middelbaar en hoger onderwijs in Nederland.

FSW-promovenda wint Praemium Erasmianum Dissertatieprijs

17-04-18

Promovenda Maaike Matelski heeft met haar proefschrift ‘Constructing civil society in Myanmar: Struggles for local change and global recognition’ de Praemium Easmianum dissertatieprijs gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan maximaal vijf onderzoekers in de Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen en Rechtsgeleerdheid, die een proefschrift hebben afgeleverd van bijzonder hoge kwaliteit. ‘Ik ben blij dat ik op deze manier antropologisch onderzoek én de situatie in Myanmar een beetje op de kaart kan zetten’, aldus Matelski.

Politicologe Catherine de Vries valt dubbel in de prijzen

28-03-18

Catherine de Vries heeft de NWO Westerdijk Talentimpuls én de VU Starterspremie ontvangen. Hiermee kan zij haar onderzoek naar de opkomst van euroscepsis en eurosceptische partijen en de gevolgen voor de toekomst van Europa hiervan voortzetten.