Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Abraham Kuyper Lezing met Annelies Verbeke

12-04-19

Taalliefhebbers aller landen verenigt u! De diversiteit van onze boekenkasten staat onder druk, waarschuwt de Vlaamse auteur Annelies Verbeke en dit jaar de Vrije Schrijver van de VU. Zij houdt dit jaar op 21 mei de Abraham Kuyper Lezing: ‘De taal van de wereld’.

10-04-19

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat het kopen van seks strafbaar moet worden. Dat blijkt uit een onderzoek van VU-masterstudenten Communicatiewetenschappen in samenwerking met de organisatie Exxpose, een jongerenbeweging die het kopen van seks in Nederland strafbaar wil stellen.

Onderzoek over arbeidsparticipatie van jongeren met een beperking gebundeld

10-04-19

Gemeenten kunnen vanaf vandaag een beter passend beleid maken voor gehandicapte jongeren die extra hulp nodig hebben op de arbeidsmarkt. In het belang van de gemeenten ontwikkelde de VU- samen met tien andere organisaties- een zogenaamd ‘onderzoekscahier’, een digitaal naslagwerk waar alle onderzoeken naar arbeidsparticipatie van jongeren met een beperking zijn gebundeld.

‘Ruim 50% van de Nederlanders veroudert behoorlijk 'succesvol’

08-04-19

De kans om in Nederland succesvol oud te worden is bovengemiddeld. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschapper Almar Kok. Kok volgde over een periode van 16 jaar een grote groep 55-plussers in hun verouderingsproces.

Jacquelien van Stekelenburg geeft college over Opstand

04-04-19

Hoogleraar Sociale Verandering en Conflict Jacquelien van Stekelenburg geeft college aan de Universiteit van Nederland. Samen met vier andere wetenschappers zoomt ze in op het thema ‘In opstand’.

Politici pas op: politieke metaforen kunnen in uw nadeel werken

01-04-19

‘Stop de tsunami van Islamisering’, een veelgebruikte uitspraak van Geert Wilders om zijn standpunten rondom immigratie met beeldspraak duidelijk te maken. Wilders is niet de enige, want figuratieve taal is een populair middel onder politici.

Wethouders Moorman en Kukenheim op de VU om te praten over kansenongelijkheid op scholen

20-03-19

Maandagmiddag 18 maart bezochten wethouders Marjolein Moorman en Simone Kukenheim de VU in het kader van een werkbezoek om de samenwerking tussen de VU en de gemeente Amsterdam te intensiveren.

Antropologie zet zich in voor vrouwelijke fabrieksarbeiders in de Bengaalse kledingindustrie

13-03-19

De afdeling Sociale en Culturele Antropologie heeft in samenwerking met het Centrum voor Internationale Samenwerking van de VU en het directoraat-generaal Gezinsplanning van het ministerie van Volksgezondheid en Gezinszorg officieel hun project "STITCH” gelanceerd.

FSW-onderzoeker ontvangt 50.000,- voor de strijd tegen eenzame ouderen

12-03-19

FSW-onderzoeker Tamara Bouwman heeft donderdag 7 maart na een intensieve publiekscampagne voor de Medische Inspirator Prijs de tweede prijs van 50.000euro ontvangen voor haar project ‘De online Vriendschapscursus’.

Samenwerking FMR en VU om doorstroom masters te bevorderen

12-03-19

FMR heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) van de Vrije Universiteit, om de doorstroom van bachelorstudenten naar diverse masteropleidingen aan de VU te bevorderen.

‘Europa wordt slachtoffer van haar eigen succes’

11-03-19

De voordelen van lidmaatschap van de EU worden vaak toegeschreven aan het nationale systeem, zo stelt hoogleraar Politiek Gedrag in Europa aan de VU, Catherine De Vries. Het zou aan de grondslag kunnen liggen waarom Britten stemden vóór de Brexit en waarom het euroscepticisme in andere landen ondanks de economische groei van de laatste jaren nog niet is verdwenen.

Vind je minor op de VU Minormarkt

21-02-19

De vrije keuzeruimte in je derde bachelorjaar lijkt misschien nog ver weg, maar dit is hét moment om je te oriënteren. Kom daarom 12 maart naar de VU Minormarkt!

De 5 must-do’s op Bachelordag op de VU

08-02-19

Ben jij morgen aanwezig op onze Bachelordag? Wil je ontdekken welke studie bij jou interesses past, voelen hoe het is om rond te lopen op een universiteit of kijken wat de campus je te bieden heeft? Het kan allemaal! Met het uitgebreide programma hoef je je geen moment te vervelen.. Wat mag je echt niet missen? Wij zetten de 5 must-do’s voor je op een rijtje!

Van Stekelenburg vindt scholierenprotest voor klimaat ‘geslaagd’

08-02-19

Is er een nieuwe protestgeneratie opgestaan met de demonstratie voor het klimaat? Donderdag 7 februari trekken tienduizend scholieren naar Den Haag om hun onvrede te uiten over het klimaat. In de uitzending van Nieuwsuur laat hoogleraar Sociale Verandering Jacquelien van Stekelenburg haar expertise schijnen op deze enorme opkomst. “Als je tussen je vijftiende en vierentwintigste met iets nieuws wordt geconfronteerd, in termen van politiek gedrag, dan kristalliseert zich dat in de rest van het leven.”

Wiepking benoemd tot hoogleraar ‘Maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen’

30-01-19

Pamala Wiepking is per 1 januari 2019 benoemd tot hoogleraar ‘Maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen’. Wiepking is vereerd met de benoeming. "Ik ben verheugd weer terug te keren naar mijn alma mater en met mijn onderzoek de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen te vergroten."