Nieuws & Agenda

Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

ISTR 2018: VU gastheer grootste internationale congres voor filantropie

12-06-18

De International Society for Third Sector Research (ISTR) werd opgericht in 1992 en is dé internationale organisatie die onderzoek en onderwijs op het gebied van maatschappelijke organisaties, filantropie en de non-profitsector bevordert.

Drugs, Tortillas, and real estate: On the tangible and intangible benefits of drug dealing in Nicaragua - AALS Dennis Rodgers

30-05-18

There will be a second AALS lecture this month! It will be given by Prof. Dennis Rodgers from the University of Amsterdam. His lecture titled 'Drugs, Tortillas, and real estate: On the tangible and intangible benefits of drug dealing in Nicaragua"

FSW werkt mee aan project RECONNECT

25-05-18

Op 1 mei 2018 lanceerden de Katholieke Universiteit Leuven en de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) van de Vrije Universiteit Amsterdam, samen met 16 partnerinstellingen, het vierjarig, multidisciplinair onderzoeksproject RECONNECT: 'Europa verzoenen met zijn burgers door democratie en rechtsstaat'.

Integratie op de werkvloer succesvoller dan gedacht

09-05-18

Tweede-generatie Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse professionals ondervinden op verschillende manieren de subtiele uitsluitingsmechanismen van sociale grenzen binnen de organisaties waarin ze werken. Deze sociale grenzen zijn een afspiegeling van de maatschappelijke opvattingen rondom Nederlanders met een migratieachtergrond. In de media en in de maatschappelijke conversatie wordt de integratie van de tweede generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders omschreven als ‘mislukt’. Ismantha Waldring wil met haar aantonen dat dit op de werkvloer een stuk genuanceerder ligt. Het blijkt dat deze 2e generatie professionals hun overeenkomsten met de Nederlandse collega’s proberen te benadrukken en hun verschillen op de achtergrond te houden om geaccepteerd te worden op de werkvloer.

Filantropie voor onderwijs en onderzoek biedt kansen maar is wel hard werken

26-04-18

Bijdragen van huishoudens, bedrijven en vermogensfondsen vormen slechts een klein deel van de totale inkomsten voor het middelbaar en hoger onderwijs in Nederland.

FSW-promovenda wint Praemium Erasmianum Dissertatieprijs

17-04-18

Promovenda Maaike Matelski heeft met haar proefschrift ‘Constructing civil society in Myanmar: Struggles for local change and global recognition’ de Praemium Easmianum dissertatieprijs gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan maximaal vijf onderzoekers in de Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen en Rechtsgeleerdheid, die een proefschrift hebben afgeleverd van bijzonder hoge kwaliteit. ‘Ik ben blij dat ik op deze manier antropologisch onderzoek én de situatie in Myanmar een beetje op de kaart kan zetten’, aldus Matelski.

Politicologe Catherine de Vries valt dubbel in de prijzen

28-03-18

Catherine de Vries heeft de NWO Westerdijk Talentimpuls én de VU Starterspremie ontvangen. Hiermee kan zij haar onderzoek naar de opkomst van euroscepsis en eurosceptische partijen en de gevolgen voor de toekomst van Europa hiervan voortzetten.

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus in gesprek met VU-studenten

15-03-18

Maandag 19 maart gaat minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus op de VU in gesprek met studenten over "Een kijk op (lokale) veiligheid" . VU-student van het jaar Eva de Jong zal hem onderwerpen aan de vragen van studenten. Na afloop is er de mogelijkheid om met de minister in gesprek te gaan tijdens een afsluitende borrel.

Culture, Organization and Management is ‘topopleiding’

08-03-18

De master Culture, Organization and Management krijgt in de Keuzegids Masters 2018 het predicaat ‘topopleiding’.

Onze man in China

06-03-18

Vanaf 15 januari 2018 is communicatiewetenschapper Johan Hoorn aangesteld als docent aan de Polytechnische Universiteit Hong Kong. Enkele maanden geleden won hij nog de FSW-onderzoeksprijs voor aansprekend, veelbelovend en originele onderzoeksprestaties op het gebied van sociale wetenschappen en robots. Een goeie zes weken na zijn aantreden ging de faculteit eens kijken hoe het Hoorn bevalt in China.

Halleh Ghorashi wint prestigieuze Vici

23-02-18

Sociologe en antropologe Halleh Ghorashi heeft de prestigieuze Vici-beurs toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek voor haar onderzoek naar welke bijdrage de sociale wetenschappen hebben aan het realiseren van het democratische ideaal van inclusie van vluchtelingen. In totaal hebben vijf VU-wetenschappers een Vici gewonnen van verschillende faculteiten.

Hoe het online leven jongeren beïnvloedt

21-02-18

Jongeren besteden heel veel van hun tijd online. Toch weten we nog weinig over hoe dit intensieve (sociale) mediagebruik hun ontwikkeling beïnvloedt. VU-hoogleraar mediapsychologie Elly Konijn beschrijft samen met hersenonderzoeker en Spinozapremie-winnares Eveline Crone van de Universiteit Leiden in een publicatie in Nature Communications wat de wetenschap al aan bruikbare informatie heeft opgeleverd en wat voor dringende vragen blijven liggen.

Tolereren van intolerantie?

13-02-18

Homo- en biseksuelen ervaren in Nederland nog steeds veel ongemak. Nederland staat bekend om haar tolerantie van homoseksualiteit. Tegelijkertijd blijft heteroseksualiteit wel de norm.

SAGE Research Methods

09-02-18

Now available: SAGE Research Methods

Lezingenreeks over Oorlog & Vrede in maart van start

06-02-18

IOVIS Centre for Peace and Conflict en VUvereniging nodigen je uit voor vier Oorlog & Vrede lezingen op donderdagmiddagen in Maart, April, Mei en Juni 2018. VU-wetenschappers delen hun kennis en inzichten op verschillende dimensies van vrede en oorlog. Samen verkennen zij de politieke besluiten om militaire missies in te zetten zoals in Afghanistan, Bosnië, Irak, Libië en Mali, en leren praktische vaardigheden voor conflictbemiddeling.