Nieuws & Agenda

Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Symposium Saskia Keuzekamp: ‘Betrek sociale professionals als kennispartners bij kwalitatief onderzoek'

28-11-17

Op dinsdag 28 november werd het 10-jarig bestaan van Movisie gemarkeerd op de Vrije Universiteit Amsterdam met een middagsymposium over het belang van kwalitatief onderzoek in het sociaal domein.

Stichting Maatschappij en Veiligheid blijft VU-onderzoekers ondersteunen

28-11-17

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) heeft de lopende subsidie die is ingesteld in 2015 ten behoeve van het programma Politie, Openbare Orde en Veiligheid aan de VU verlengd voor tenminste 2018.

Lorraine Nencel ontvangt NWO-subsidie voor onderzoek naar ontwikkelingshulpsystemen in Kenya

24-11-17

Onderzoek naar de politieke rol van gemeenschapsorganisaties en ontwikkelingshulpsystemen in Nairobi, Kenya ontvangt een WOTRO Science for Global Development van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Start Expertiselab Jonge Mantelzorgers

23-11-17

Veel studenten hebben naast hun studie een mantelzorgtaak. Zij geven hulp aan een zieke naaste, waarbij veel wordt gevraagd van hun veerkracht. In het Expertiselab jonge mantelzorgers onder Amsterdamse studenten leggen we - door na te gaan wie zij zijn en welke ondersteuningsbehoefte zij hebben – de basis voor ondersteuning van mantelzorgende studenten. Deze studenten werken zelf mee aan het bedenken van mogelijke interventies.

Bloeddonor is vaak ook orgaandonor

21-11-17

Bijna 70 procent van de bloeddonors is geregistreerd orgaandonor. Onder de algemene bevolking in Nederland is slechts 25 procent geregistreerd orgaandonor. Onderzoekers van Sanquin en de Vrije Universiteit Amsterdam bestudeerden onder ruim 20.000 bloeddonors welke aspecten orgaandonorregistratie kunnen voorspellen.

Culturele Antropologie beste Antropologie-opleiding in Keuzegids Universiteiten 2018

15-11-17

De bacheloropleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie is door de Keuzegids Universiteiten 2018 verkozen tot de beste opleiding binnen haar studiegebied.

Turken in Nederland of Turkse Nederlanders?

14-11-17

Jongeren met een Turkse achtergrond lijken over het algemeen steeds meer op de eigen identiteit gericht te zijn. De laatste maanden komt vanuit de verschillende Turkse groepen de vraag: “Hoe zien wij zelf onze toekomst in Nederland”. In hoeverre willen wij ons laten beïnvloeden door wat er in Turkije gebeurt? Hoe zien wij als tweede en derde generatie de toekomst van onze kinderen voor ons? Woensdagavond 22 november vindt hier over een discussie plaats in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam.

FSW-studente wint Joep Munnichs Scriptieprijs

09-11-17

Femmy Bijnsdorp heeft de Joep Munnichs Scriptieprijs van 2017 gewonnen met haar onderzoek naar de invloed van werk, mantelzorg en eventueel vrijwilligerswerk op de psychologische gezondheid van jonge ouderen.

FSW-wetenschapper wint Peter Baehr Prijs

07-11-17

Younes Saramifar, sociaal-cultureel antropoloog aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen heeft de Peter Baehr Prijs 2017 gewonnen. Zijn voorstel voor een promotieonderzoek naar de verdrijving van de etnische groep Shia uit Irak werd met enthousiasme ontvangen door de jury.

Margaretha Buurman nieuwe directeur bedrijfsvoering FSW

04-10-17

Het College van Bestuur van de VU is verheugd te kunnen melden met ingang van 1 januari 2018 mevrouw dr. M.W.J.M. (Margaretha) Buurman te hebben benoemd tot directeur bedrijfsvoering van de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Drie FSW-projecten ontvangen NWO-subsidie

25-09-17

Drie projecten met onderzoekers vanuit de afdeling Organisatiewetenschappen hebben verschillende projectsubsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen. Het team van Bernadette Heemskerk, Marcel Veenswijk en Sytze Kingma ontvangt de promotiebeurs voor leraren en Prof. dr. Alfons van Marrewijk ontvangt subsidie in het kader van nieuwe kennis over en voor infrastructuren (NGInfra).

ERC Starting Grant voor socioloog Evelyn Ersanilli

19-09-17

Evelyn Ersanilli, universitair docent bij Sociologie, ontvangt een Starting Grant van het European Research Council (ERC) voor haar onderzoek naar wat herkomstlanden van laaggeschoolde migranten doen om de positie van deze migranten te verbeteren.

Subsidie voor onderzoek naar ondermijning

18-09-17

De Kenniswerkplaats Veiligheid en Veerkracht, onderdeel van het Institute for Societal Resilience , heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een subsidie gekregen voor onderzoek naar ondermijning binnen Nederlandse gemeenten.

Irene Stengs benoemd tot bijzonder hoogleraar Antropologie

06-09-17

Irene Stengs is per 1 september benoemd als bijzonder hoogleraar Antropologie van ritueel en populaire cultuur aan de faculteit Sociale wetenschappen. Stengs is sinds 2002 verbonden aan het Meertens Instituut, in de laatste jaren als senior-onderzoeker en voorzitter van de Onderzoeksraad.

Ontmoet Gerrit Zalm en Herman van Rompuy

30-08-17

Tijdens de officiële opening van het John Stuart Mill College & opleiding PPE op 12 september