Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Culturele Antropologie beste Antropologie-opleiding in Keuzegids Universiteiten 2018

15-11-17

De bacheloropleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie is door de Keuzegids Universiteiten 2018 verkozen tot de beste opleiding binnen haar studiegebied.

Turken in Nederland of Turkse Nederlanders?

14-11-17

Jongeren met een Turkse achtergrond lijken over het algemeen steeds meer op de eigen identiteit gericht te zijn. De laatste maanden komt vanuit de verschillende Turkse groepen de vraag: “Hoe zien wij zelf onze toekomst in Nederland”. In hoeverre willen wij ons laten beïnvloeden door wat er in Turkije gebeurt? Hoe zien wij als tweede en derde generatie de toekomst van onze kinderen voor ons? Woensdagavond 22 november vindt hier over een discussie plaats in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam.

FSW-studente wint Joep Munnichs Scriptieprijs

09-11-17

Femmy Bijnsdorp heeft de Joep Munnichs Scriptieprijs van 2017 gewonnen met haar onderzoek naar de invloed van werk, mantelzorg en eventueel vrijwilligerswerk op de psychologische gezondheid van jonge ouderen.

FSW-wetenschapper wint Peter Baehr Prijs

07-11-17

Younes Saramifar, sociaal-cultureel antropoloog aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen heeft de Peter Baehr Prijs 2017 gewonnen. Zijn voorstel voor een promotieonderzoek naar de verdrijving van de etnische groep Shia uit Irak werd met enthousiasme ontvangen door de jury.

Margaretha Buurman nieuwe directeur bedrijfsvoering FSW

04-10-17

Het College van Bestuur van de VU is verheugd te kunnen melden met ingang van 1 januari 2018 mevrouw dr. M.W.J.M. (Margaretha) Buurman te hebben benoemd tot directeur bedrijfsvoering van de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Drie FSW-projecten ontvangen NWO-subsidie

25-09-17

Drie projecten met onderzoekers vanuit de afdeling Organisatiewetenschappen hebben verschillende projectsubsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen. Het team van Bernadette Heemskerk, Marcel Veenswijk en Sytze Kingma ontvangt de promotiebeurs voor leraren en Prof. dr. Alfons van Marrewijk ontvangt subsidie in het kader van nieuwe kennis over en voor infrastructuren (NGInfra).

ERC Starting Grant voor socioloog Evelyn Ersanilli

19-09-17

Evelyn Ersanilli, universitair docent bij Sociologie, ontvangt een Starting Grant van het European Research Council (ERC) voor haar onderzoek naar wat herkomstlanden van laaggeschoolde migranten doen om de positie van deze migranten te verbeteren.

Subsidie voor onderzoek naar ondermijning

18-09-17

De Kenniswerkplaats Veiligheid en Veerkracht, onderdeel van het Institute for Societal Resilience , heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een subsidie gekregen voor onderzoek naar ondermijning binnen Nederlandse gemeenten.

Irene Stengs benoemd tot bijzonder hoogleraar Antropologie

06-09-17

Irene Stengs is per 1 september benoemd als bijzonder hoogleraar Antropologie van ritueel en populaire cultuur aan de faculteit Sociale wetenschappen. Stengs is sinds 2002 verbonden aan het Meertens Instituut, in de laatste jaren als senior-onderzoeker en voorzitter van de Onderzoeksraad.

Ontmoet Gerrit Zalm en Herman van Rompuy

30-08-17

Tijdens de officiële opening van het John Stuart Mill College & opleiding PPE op 12 september

Subsidie BZK voor Expertiselab Veiligheid en Veerkracht

30-08-17

Het Expertiselab Veiligheid en Veerkracht, als onderdeel van het Institute for Societal Resilience, heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties 150.000 euro subsidie gekregen voor onderzoek naar ondermijning binnen Nederlandse gemeenten.

NWO-subsidie voor onderzoek naar Syrische vluchtelingen in Jordanië

29-08-17

Marina de Regt ontvangt een tweejarige subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor een onderzoeksproject naar seksuele en reproductieve gezondheidszorg onder jonge Syrische vluchtelingen in Jordanië. De financiering is afkomstig van de afdeling ‘NWO-WOTRO Science for Global Development’. Het project zal worden uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van Yarmouk University in Irbid, Jordanië, en twee non-gouvernementele organisaties in Jordanië, te weten Caritas en Ahel Al-Jabal.

Fridus Steijlen benoemd tot bijzonder hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur

25-07-17

Fridus Steijlen is per 1 juni benoemd tot bijzonder hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, ingesteld vanwege de stichting Moluks Historisch Museum. Tot op heden deed hij onderzoek naar, onder andere, de Molukse geschiedenis, Indische organisaties, de dekolonisatie en het dagelijkse leven in contemporain Indonesië aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.

Vier FSW-projecten ontvangen NWA-financiering

20-07-17

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft financiering toegekend aan de aanvragen voor, onder andere, vier voorstellen van FSW-onderzoekers als onderdeel van de route: ‘Veerkrachtige en Zinvolle Samenlevingen’. De voorstellen ontvangen een deel van de financiering van het Startimpuls Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

Lancering van de Refugee Academy

18-07-17

15 juni vond op de VU de startbijeenkomst Refugee Academy plaats. Onder deze noemer willen de oprichters een academische werkplaats ontwikkelen waarin zij diverse stakeholders bij elkaar brengen om verbinding tussen onderzoekers en maatschappelijke partners rondom vluchtelingenproblematiek sterker te maken.