Home > Wetenschappelijke afdelingen > Centrum voor Filantropische Studies

Centrum voor Filantropische Studies

Filantropie staat voor bijdragen in de vorm van geld, goederen en of tijd (expertise), vrijwillig ter beschikking gesteld door individuen en organisaties (fondsen, bedrijven, kerken), waarmee primair doelen van algemeen nut worden gesteund.

Gin banner 2      
Het Centrum voor Filantropische Studies is het expertisecentrum op het gebied van onderzoek naar filantropie in Nederland. Daarnaast houdt het Centrum zich bezig met het geven van onderwijs aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Bezoekadres: Buitenveldertselaan 3 (tegenover het Hoofdgebouw van de VU), kamer Z 440
Telefoonnummer: 020-598 6782  

Nieuws 

     

5 en 12 januari 2016
Twee gratis bijeenkomsten “Introductie in de Filantropiewetenschap”

De filantropische sector professionaliseert. Filantropie en filantropische organisaties worden belangrijker in de samenleving en de overheid verwacht meer van het particulier initiatief. Toch het geven van geld voor veel mensen niet langer vanzelfsprekend en worstelen veel organisaties met het binden van donateurs en vrijwilligers. Daarnaast liggen ze steeds meer onder een vergrootglas en vragen publiek en financiers om meer verantwoording en transparantie. Evalueren en impact spelen een steeds belangrijkere rol.

Daarom is wetenschappelijke kennis over filantropie belangrijker dan ooit. Met behulp van deze kennis kunt u effectiever werken aan het bereiken van uw maatschappelijke doelen. Deze kennis is gebundeld in het Post Academische Onderwijs dat wordt verzorgd door het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit. Ter introductie kunt u vrijblijvend deelnamen aan twee bijeenkomsten “Introductie in de Filantropiewetenschap” die op dinsdag 5 en 12 januari, van 19.00-21.00 uur, worden georganiseerd aan de Vrije Universiteit.

Meld u nu aan voor deze twee gratis bijeenkomsten!

 

Nieuwsbrief - september 2015

Klik hier om de nieuwsbrief van het Centrum voor Filantropische Studies te lezen.

 

Nieuwsbrief - mei 2015

Klik hier om de nieuwsbrief van het Centrum voor Filantropische Studies te lezen.

     

Volg gratis een masterclass!

Flyer Besturen van Filantropische FondsenVia het Centrum voor Filantropische Studies kunt u gratis de Masterclass 'Filantropie' of de Masterclass 'Besturen van Filantropische Fondsen' volgen.

Gratis masterclass Filantropie: laagdrempelig en actueel
Filantropie speelt een steeds belangrijkere rol in de veranderende samenleving. Dit stelt u voor nieuwe uitdagingen ten aanzien van uw filantropisch werkterrein. Deze avond biedt op een laagdrempelige manier een inkijk in de actuele onderwerpen en wetenschappelijke inzichten, die ook uitgebreid aan bod komen tijdens de leergang Filantropie: een snelkookpan van onderwerpen die relevant en uitdagend zijn binnen de filantropische sector! Voor meer informatie, klik hier.
Datum: 22 september 2015, 19.00-21.00u. Deelname aan de masterclass Filantropie is geheel gratis en vrijblijvend. U kunt zich hier aanmelden.

Gratis masterclass Besturen van Filantropische Fondsen: klaar voor een nieuwe generatie bestuurders 
Deze Masterclass is voor de vrijwilliger-bestuursleden van filantropische fondsen en voor mensen die overwegen om zich in de (nabije) toekomst via een bestuursfunctie in te zetten voor deze organisaties.Nu steeds meer subsidies wegvallen, wint de filantropische sector maatschappelijk aan gewicht. Voor de toekomst van goed doen is het cruciaal om de diversiteit en de deskundigheid binnen besturen van filantropische organisaties te bevorderen en op tijd voor goede opvolgers te zorgen. Tijdens deze masterclass wordt u in vogelvlucht meegenomen langs de uitdagingen waar huidige en potentiële bestuurders van filantropische fondsen mee worden geconfronteerd. De masterclass is een gelegenheid om kennis te maken met de leergang Besturen van Filantropische Fondsen.  U kunt zich hier aanmelden.
Klik hier voor meer informatie over deze masterclass.
Data: 7 oktober 2015, 19.00-21.00, Amsterdam;
14 oktober 2015, 19.00-21.00, Rotterdam


uitnodiging jpegGeven in Nederland 2015 gepresenteerd op de Dag van de Filantropie - Samenvatting GIN 2015 nu beschikbaar

In het kader van de presentatie van het boek 'Geven in Nederland 2015' werd op de jaarlijkse Dag van de Filantropie (23 april 2015 jl) een symposium gehouden aan de VU met als thema: 'Veerkracht van Filantropie'. De dag was met zo'n 300 bezoekers een groot success. De ochtend stond in het teken van de presentatie van de laatste cijfers van het Geven in Nederland onderzoek: de macro-economische schattingen over het geefgedrag van huishoudens, bedrijven, fondsen, goededoelenloterijen en over vrijwilligerswerk. Het middagprogramma bestond uit twee themabijeenkomsten waaruit de deelnemers een keuze konden maken. De interesse bleek mooi verdeeld want zowel de sessie over 'nalaten' als de bijeenkomst over 'vrijwilligerswerk' konden rekenen op veel bezoekers. De dag werd afgesloten met een plenaire discussie en een borrel.

De belangrijkste resultaten van het Geven in Nederland 2015 onderzoek zijn te vinden in het boek Geven in Nederland 2015.

Een samenvatting van Geven in Nederland 2015 kan hier worden gedownload.

De presentaties van de onderzoekers kunnen hier bekeken worden.


Geven aan goede doelen verrassend stabiel 

Nederlanders zijn niet minder gaan geven aan goede doelen. Na een lange periode van groei, en een daling in 2011, blijft een verdere daling in het geefgedrag uit. Dat is verrassend, vanwege de economische crisis en een dalend vertrouwen van Nederlanders in de goededoelensector.

collectebus2In 2013 gaven zij bijna 4,4 miljard euro aan goede doelen: een lichte stijging ten opzichte van 2011 (4,3 miljard euro). Dat blijkt uit het Geven in Nederland 2015 onderzoek dat op donderdag 23 april tijdens de Dag van de Filantropie gepresenteerd wordt. Op deze dag worden cijfers over giften, nalatenschappen, sponsoring en vrijwilligerswerk bekend gemaakt. Lees hieronder meer over de Dag van de Filantropie. 

Lees het gehele persbericht hier.


Nieuwsbrief - februari 2015

Klik hier om de nieuwsbrief van het Centrum voor Filantropische Studies te lezen.


     

Meer nieuws

Onderwijs  

  • PAO Philanthropic Studies
  • PAO Jong Bestuurstalent
  • Minor Goede doelen, filantropie en non-profits
  • Masterclass op locatie (MOL)
  • Circle, alumnivereniging PAO Philanthropic Studies (als onderdeel van PAO PS)

Meer informatie in de rubriek Onderwijs

Onderzoek 

  • Geven in Nederland
  • Giving in Europe (ERNOP)
  • Opdrachtonderzoek
  • Publicaties

Meer informatie in de rubriek Onderzoek

Over de afdeling  
Medewerkers
Congressen en Symposia
Contact

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Zie ook:


spamfuik@vu.nl