Home > Wetenschappelijke afdelingen > Centrum voor Filantropische Studies

Centrum voor Filantropische Studies


Filantropie staat voor bijdragen in de vorm van geld, goederen en of tijd (expertise), vrijwillig ter beschikking gesteld door individuen en organisaties (fondsen, bedrijven, kerken), waarmee primair doelen van algemeen nut worden gesteund.

  Gin banner 2      

Het Centrum voor Filantropische Studies is het expertisecentrum op het gebied van onderzoek naar filantropie in Nederland. Daarnaast houdt het Centrum zich bezig met het geven van onderwijs aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Bezoekadres: Buitenveldertselaan 3 (tegenover het Hoofdgebouw van de VU), kamer Z 440
Telefoonnummer: 020-598 6782  
 

Nieuws 

Nieuwsbrief - mei 2015

Klik hier om de meest recente nieuwsbrief van het Centrum voor Filantropische Studies te lezen.

 

Volg gratis een masterclass!

Flyer Besturen van Filantropische FondsenVia het Centrum voor Filantropische Studies kunt u gratis de Masterclass 'Filantropie' of de Masterclass 'Besturen van Filantropische Fondsen' volgen.

Gratis masterclass Filantropie: laagdrempelig en actueel 
Filantropie speelt een steeds belangrijkere rol in de veranderende samenleving. Dit stelt u voor nieuwe uitdagingen ten aanzien van uw filantropisch werkterrein. Deze avond biedt op een laagdrempelige manier een inkijk in de actuele onderwerpen en wetenschappelijke inzichten, die ook uitgebreid aan bod komen tijdens de leergang Filantropie: een snelkookpan van onderwerpen die relevant en uitdagend zijn binnen de filantropische sector! Voor meer informatie, klik hier.
Datum: 22 september 2015, 19.00-21.00u. Deelname aan de masterclass Filantropie is geheel gratis en vrijblijvend. U kunt zich hier aanmelden.

Gratis masterclass Besturen van Filantropische Fondsen: klaar voor een nieuwe generatie bestuurders 
Deze Masterclass is voor de vrijwilliger-bestuursleden van filantropische fondsen en voor mensen die overwegen om zich in de (nabije) toekomst via een bestuursfunctie in te zetten voor deze organisaties.Nu steeds meer subsidies wegvallen, wint de filantropische sector maatschappelijk aan gewicht. Voor de toekomst van goed doen is het cruciaal om de diversiteit en de deskundigheid binnen besturen van filantropische organisaties te bevorderen en op tijd voor goede opvolgers te zorgen. Tijdens deze masterclass wordt u in vogelvlucht meegenomen langs de uitdagingen waar huidige en potentiële bestuurders van filantropische fondsen mee worden geconfronteerd. De masterclass is een gelegenheid om kennis te maken met de leergang Besturen van Filantropische Fondsen.  U kunt zich hier aanmelden.
Klik hier voor meer informatie over deze masterclass.
Data: 7 oktober 2015, 19.00-21.00, Amsterdam 
       14 oktober 2015, 19.00-21.00, Rotterdam

 

 

  

uitnodiging jpegGeven in Nederland 2015 gepresenteerd op de Dag van de Filantropie - Samenvatting GIN 2015 nu beschikbaar

In het kader van de presentatie van het boek 'Geven in Nederland 2015' werd op de jaarlijkse Dag van de Filantropie (23 april 2015 jl) een symposium gehouden aan de VU met als thema: 'Veerkracht van Filantropie'. De dag was met zo'n 300 bezoekers een groot success. De ochtend stond in het teken van de presentatie van de laatste cijfers van het Geven in Nederland onderzoek: de macro-economische schattingen over het geefgedrag van huishoudens, bedrijven, fondsen, goededoelenloterijen en over vrijwilligerswerk. Het middagprogramma bestond uit twee themabijeenkomsten waaruit de deelnemers een keuze konden maken. De interesse bleek mooi verdeeld want zowel de sessie over 'nalaten' als de bijeenkomst over 'vrijwilligerswerk' konden rekenen op veel bezoekers. De dag werd afgesloten met een plenaire discussie en een borrel.

De belangrijkste resultaten van het Geven in Nederland 2015 onderzoek zijn te vinden in het boek Geven in Nederland 2015.

Een samenvatting van Geven in Nederland 2015 kan hier worden gedownload.

De presentaties van de onderzoekers kunnen hier bekeken worden.

 

 

 

 

Geven aan goede doelen verrassend stabiel 

Nederlanders zijn niet minder gaan geven aan goede doelen. Na een lange periode van groei, en een daling in 2011, blijft een verdere daling in het geefgedrag uit. Dat is verrassend, vanwege de economische crisis en een dalend vertrouwen van Nederlanders in de goededoelensector.

collectebus2In 2013 gaven zij bijna 4,4 miljard euro aan goede doelen: een lichte stijging ten opzichte van 2011 (4,3 miljard euro). Dat blijkt uit het Geven in Nederland 2015 onderzoek dat op donderdag 23 april tijdens de Dag van de Filantropie gepresenteerd wordt. Op deze dag worden cijfers over giften, nalatenschappen, sponsoring en vrijwilligerswerk bekend gemaakt. Lees hieronder meer over de Dag van de Filantropie. 

Lees het gehele persbericht hier.

 

 

 

Nieuwsbrief - februari 2015

Klik hier om de meest recente nieuwsbrief van het Centrum voor Filantropische Studies te lezen.

 

 

Philanthropy Seminar 'Vermogende Nederlanders' drukbezocht

psredOp 18 December jl presenteerden René Bekkers en Paul Smeets op een drukbezocht seminar enkele resultaten van hun studies naar het geefgedrag van vermogende Nederlanders.

René Bekkers trapt af met een aantal resultaten uit het deelonderzoek onder vermogende Nederlanders van Geven in Nederland. Vermogenden doneren meer dan de gemiddelde Nederlander. Ze geven een groter deel van het totale gegeven bedrag aan internationale hulp en er gaat relatief weinig naar kerk en levensbeschouwing. De vermogende Nederlander heeft veel vertrouwen in goede doelen. Maar wat verwachten ze van een goededoelenorganisatie? Een meerderheid van de donateurs ergert zich aan een telefoontje of een persoonlijk bedankwoord na een gift. Het inzien van jaarverslagen of informatie over wat er met een gift is gedaan is daarentegen welkom.

De tweede spreker is Paul Smeets, die bij Maastricht University een onderzoek uitvoerde onder klanten van ABN AMRO Mees Pierson die minstens een miljoen euro op hun bankrekening hebben staan. In een experiment blijken miljonairs flink vrijgeviger te zijn dan gemiddelde deelnemers. “Ze zeggen dat het moeilijker is om een rijke in de hemel te krijgen dan een kameel door het oog van een naald”, zegt Smeets, “maar dat lijkt wel mee te vallen.” Smeets presenteert ook enkele cijfers over sociaal verantwoord beleggen, dat gedaan kan worden via duurzaam beleggen, microfinanciering of het investeren in sociale ondernemingen. Miljonairs die niet verantwoord beleggen doen dit veelal omdat ze er nooit over hebben nagedacht (20%) of zonder specifieke reden (30%). Hier lijkt een kans te liggen voor banken en fondsenaanbieders die goed willen doen.

Het volgende Philanthropy Seminar vindt plaats op donderdag 26 maart om 16.00 uur (ovb). Meer informatie volgt.

 

 

Meer nieuws

Onderwijs  

  • PAO Philanthropic Studies
  • PAO Jong Bestuurstalent
  • Minor Goede doelen, filantropie en non-profits
  • Masterclass op locatie (MOL)
  • Circle, alumnivereniging PAO Philanthropic Studies (als onderdeel van PAO PS)

Meer informatie in de rubriek Onderwijs

Onderzoek 

  • Geven in Nederland
  • Giving in Europe (ERNOP)
  • Opdrachtonderzoek
  • Publicaties

Meer informatie in de rubriek Onderzoek

Over de afdeling  
 
Medewerkers
Congressen en Symposia
Contact

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Zie ook:


spamfuik@vu.nl