Home > Nieuws en agenda
Nieuws & Agenda

Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.
 

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.
 

Coördineren en improviseren bij hulpverlening na aardbeving in Nepal

12-02-16

Kort na de aardbeving in Nepal, afgelopen voorjaar, bezochten Kees Boersma, Femke Mulder en Jeroen Wolbers het getroffen gebied om onderzoek te doen naar de coördinatie van de rampenbestrijding.

Vicibeurs voor Agnes Akkerman

12-02-16

Agnes Akkerman heeft een Vicibeurs van 1,5 miljoen euro ontvangen voor haar onderzoek naar onvrede bij werknemers. Er zijn vier Vicibeurzen aan topwetenschappers van de VU en VU medisch centrum toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de beurs kunnen zij de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Uniek consortium brengt aanbod nieuwe technologie voor dementerenden in kaart

04-02-16

Sociologen Theo van Tilburg en Fleur Thomese werken mee aan een project om mensen met dementie, mantelzorgers en zorgverleners te helpen bij het kiezen van producten en diensten waarmee dementerenden langer zelfstandig kunnen blijven wonen, FIT.

VU-politicologen bloggen over Amerikaanse verkiezingen

03-02-16

Maandag was de aftrap van de Amerikaanse voorverkiezingen. Het zijn tot nu toe al “de meest ongebruikelijke en opzienbarende presidentiële voorverkiezingen van de recente Amerikaanse geschiedenis,” schrijven de VU-politicologen Bastiaan van Apeldoorn en Naná de Graaff.

Feestelijke première ‘Topdocenten aan het woord’

02-02-16

In korte video-interviews van de werkgroep Activerend Leren Ondersteunen (ALO) komen topdocenten aan het woord. De interviews zijn voor het eerst vertoond tijdens de feestelijke première op 28 januari. Ze zijn bedoeld als inspiratiebron van docenten voor docenten.

Kieskompas ontwikkelt stemhulp voor Amerikaanse verkiezingen

02-02-16

Kieskompas, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft een stemhulp ontwikkeld om Amerikaanse kiezers te helpen een weloverwogen keuze te maken bij de aankomende presidentiëlevoorverkiezingen. In samenwerking met Trouw heeft Kieskompas nu ook een Nederlandse versie van deze stemhulp gemaakt. Nederlanders kunnen nu dus ‘meekijken en meedoen’ met de Amerikaanse verkiezingen. Ook kunnen Amerikanen in Nederland gebruik maken van het kieskompas. Zij krijgen zo een beter inzicht in de issues die spelen in de VS en leren bovenal de standpunten van de verschillende presidentskandidaten beter kennen. De Nederlandse versie van het Kieskompas voor de VS is te vinden op: usa.kieskompas.nl

Politieke Integriteitsindex 2015

29-01-16

In Vrij Nederland van deze week staat de jaarlijkse Politieke Integriteitsindex, het overzicht van politici in opspraak. De Polieke Integriteitsindex is ontwikkeld door Leo Huberts (VU) en Muel Kaptein (EUR).

‘Nooit meer’ – de Holocaust herdacht

21-01-16

In 2000 werd in Stockholm besloten dat we de morele plicht hebben de Holocaust te herdenken. Dit gebeurde op initiatief van de Zweedse minister-president die was geschrokken van hoe weinig de Zweedse jeugd zich betrokken voelde bij wat er gebeurd was met de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Nederland en enkele andere landen sloten zich hierbij aan in 1999 aan en samen werd er besloten dat we de herinnering aan de Holocaust moeten behouden om genocide en xenofobie in de toekomst te voorkomen.

99 dagen zonder Facebook

19-01-16

99 dagen niet Facebooken: kun jij dat? Guido van Koningsbruggen en Jaap Ouwerkerk (Communicatiewetenschappen) gaan hier onderzoek naar doen. Zijn er bepaalde persoonskenmerken die voorspellen of deelnemers het wel of niet gaat lukken?

“Resilience bears great promise”

18-01-16

Vrijdag 15 januari was de jaarlijkse Talmalezing 2016. In zijn lezing Foundations of Societal Resilience verkende René Bekkers het begrip ‘resilience’. “Wat betekent het om als maatschappij een ‘growth mindset’ te hebben?”

Organisatiewetenschappen drievoudig winnaar Onderzoeksprijzen 2015

18-01-16

Bij de Talmalezing 2016 zijn de drie Onderzoeksprijzen over 2015 uitgereikt. De winnaars, Daniëlle Bovenberg, Dhoya Snijders en Kees Boersma, zijn allemaal afkomstig van de afdeling Organisatiewetenschappen.

“Obama’s optimisme moet getemperd worden”

13-01-16

Obama hield 12 januari zijn laatste State of the Union. Bastiaan van Apeldoorn en Naná de Graaff, docenten Internationale Betrekkingen van de afdeling Bestuurskunde en Politicologie, reageren op zijn speech.

Cum laude voor proefschrift Jeroen Wolbers: ‘geen ramp na de ramp?’

12-01-16

Het eerste proefschrift van 2016 bij FSW is met een cum laude beloond. Op 7 januari verdedigde Jeroen Wolbers (Organisatiewetenschappen) zijn proefschrift naar de samenwerking tussen hulpdiensten bij een ramp.

VU-hoogleraar Martin van Hees in gesprek met Amsterdam FM over nieuwe bachelor Philosophy, Politics & Economics (PPE)

12-01-16

De VU start in september 2016 met de nieuwe bacherlopleiding PPE

Internationale bacheloropleiding Philosophy, Politics & Economics

11-01-16

De VU start september 2016 met de interdisciplinaire bacheloropleiding Philosophy, Politics & Economics: PPE. De studenten leren filosofische, politicologische en economische kennis in samenhang toe te passen. De opleiding gaat daarmee uit van de gedachte dat grote maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, de inrichting van de financiële sector of de vluchtelingencrisis om een breed perspectief vragen. In de Angelsaksische landen is PPE al eeuwen een begrip. De VU is nu de eerste universiteit op het Europese continent die een volledig Engelstalige PPE-bachelor aanbiedt. Met een buitenlands verblijf, stage en extra gastcolleges van topmensen uit de wereld van economie, media, bestuur en politiek, leidt PPE haar studenten op voor leidinggevende posities. De raad van advies van de opleiding bestaat onder andere uit voormalig voorzitter van de Europese Raad en VU-eredoctor Herman Van Rompuy en voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO en VU-alumnus Gerrit Zalm.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl