Home > Nieuws en agenda
Nieuws & Agenda

Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.
 

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.
 

The Long March to Rome is gearriveerd

24-05-16

The Long March to Rome is een disseminatieproject van Sandra Evers (Sociale en Culturele Antropologie) haar NWO onderzoeksprogramma "Development as a Trojan Horse? Foreign Large-scale Land Acquisitions in Ethiopia, Kenya, Madagascar, Senegal and Uganda." Deze maand is de Long March to Rome in Rome gearriveerd!

Veerkracht en spankracht: vluchtelingen in Nederland

02-05-16

De vluchtelingenkwestie is een onderzoeksproject van het Institute for Societal Resilience (ISR). Vanuit multidisciplinair perspectief wordt het vraagstuk geanalyseerd.

Benjamin Johnson over spoilerstress

25-04-16

Als er nieuwe afleveringen van die tv-serie verschijnen hebben veel mensen er last van: spoilerstress. Volgens Benjamin Johnson (Communicatiewetenschap) hebben spoilers wel een negatief effect op het kijkplezier, maar niet bij iedereen. “Mensen die geen zin hebben om na te denken bij series ervaren spoilers juist als positief.”

Hoe innovatieve filantropie fondsen, overheden en bedrijfsleven kan verbinden

19-04-16

Hoe kunnen investeringen in onderzoek en innovatie in de toekomst gefinancierd worden? Met welke nieuwe vormen van investeren kan er meer van de vermogens die in Europa zijn opgebouwd in de afgelopen decennia worden vrijgemaakt? Welke innovatieve vormen van samenwerking kunnen zorgen voor doorbraken in de wetenschap? Deze vragen staan centraal op het congres ‘Filantropie en sociale investeringen voor onderzoek en innovatie. Nieuwe vormen van financiering en partnerschappen', dat het Centrum voor Filantropische Studies aan de VU op donderdag 21 april en vrijdag 22 april 2016 organiseert in Amsterdam.

Starters waarderen ‘huiskamersfeer’ op werk

15-04-16

Een informele sfeer op het werk is steeds belangrijker voor de nieuwe generatie jongeren die aan het werk gaan. Onderzoek van Randstad toont aan dat bedrijven die zo’n huiskamersfeer weten te creëren favoriet zijn bij nieuw talent. De nieuwe trend is vooral te zien bij startups, zegt hoogleraar Management van cultuurverandering Marcel Veenswijk bij BNR Nieuwsradio."De nieuwe standaard wil ik het nog niet noemen, maar je ziet dat de starters van nu door dit soort bedrijfsculturen worden aangesproken."

"Integriteit is geen individuele afweging"

15-04-16

Stel, je bent politicus en een vriend nodigt je uit voor een voetbalwedstrijd. Zeg je daar dan nee tegen? Wanneer wel, wanneer niet? Leo Huberts, hoogleraar Bestuurskunde, sprak bij Van Liempt Live op RTL Z over de zaak-Van Rey. De belangrijkste verdenking tegen de oud-wethouder uit Roermond is omkoping.

Waarheid leidt niet automatisch tot gerechtigheid

29-03-16

24 maart is Internationale Dag voor het Recht op de Waarheid over Grove Mensenrechtenschendingen en voor de Waardigheid van Slachtoffers. Universitair docent Antropologie Mijke de Waardt, deskundig op het gebied van mensenrechtenschendingen en wederopbouw, reageert.

Gezocht: hulp bij proefstuderen Communicatiewetenschap 4 april

24-03-16

Op maandag 4 april vindt een ochtend proefstuderen Communicatiewetenschap plaats (09.00-13.15 uur). We hebben hier een aantal voorlichters bij nodig.

Meerderheid ziet verdere Europese integratie als bedreiging van sociale zekerheid in Nederland

18-03-16

De meerderheid van de stemgerechtigden denkt dat een verdere Europese integratie de sociale zekerheid in Nederland ondergraaft. Dat blijkt uit een onderzoek van Kieskompas, politicologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeksbureau Ipsos. 1082 respondenten van het representatieve Ipsos-panel kregen specifieke vragen over het Oekraïne-referendum voorgelegd. PVV-stemmers zien het grootste gevaar voor de sociale zekerheid in Nederland, net als zwevende kiezers én aanhangers van de Partij voor de Dieren.

Kieskompas lanceert stemhulp voor Oekraïnereferendum

09-03-16

Het Referendum-Kieskompas is te raadplegen op www.kieskompas.nl

NWO/WOTRO grant for Ellen Bal and Lorraine Nencel

23-02-16

Ellen Bal (Social and Cultural Anthropology) and Lorraine Nencel (Sociology) have received a two year grant from WOTRO(NWO) for their project entitled "Migration, livelihoods and Sexual Reproductive Health and Rights (SRHR): A triple case-study of young female migrants in Dhaka, Bangladesh".

EU-lidmaatschap Bosnië dichterbij?

18-02-16

Deze week diende Bosnië-Herzegovina (BiH) haar verzoek tot EU-lidmaatschap in. Het land is al ‘potentiële kandidaat’ sinds 2003. Wat betekent dit verzoek in het toetredingsproces van BiH tot de EU? Trineke Palm, promovenda gespecialiseerd in de militaire macht van de Europese Unie, boog zich over deze vraag.

Alice de Boer benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociale ongelijkheid en informele hulp

17-02-16

Alice de Boer is met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Sociale ongelijkheid en informele hulp’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), afdeling Sociologie. De leerstoel is ingesteld door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Coördineren en improviseren bij hulpverlening na aardbeving in Nepal

12-02-16

Kort na de aardbeving in Nepal, afgelopen voorjaar, bezochten Kees Boersma, Femke Mulder en Jeroen Wolbers het getroffen gebied om onderzoek te doen naar de coördinatie van de rampenbestrijding.

Vicibeurs voor Agnes Akkerman

12-02-16

Agnes Akkerman heeft een Vicibeurs van 1,5 miljoen euro ontvangen voor haar onderzoek naar onvrede bij werknemers. Met de NWO-beurs kunnen topwetenschappers vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl