Home > Nieuws en agenda
Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Recent nieuws

Postacademisch onderwijs lanceert nieuwe cursus Onderzoeksmethoden

15-04-14

Onderzoek, methoden en analyse, hoe zat ook alweer? Kennis bijtanken op de VU!

Twitter vital to understanding public debate on climate change

14-04-14

The Intergovernmental Panel on Climate Change’s (IPCC) report published last September was the first comprehensive assessment of physical climate science in six years. Researchers from VU University and The University of Nottingham have analysed how climate change and the report were discussed on Twitter around the time of its publication. Their findings are published in PLOS ONE.

VU-Kieskompas Europese Verkiezingen voor alle 28 Europese lidstaten

11-04-14

Na de stormachtige Gemeenteraadsverkiezingen zijn de Europese Verkiezingen van 22 mei alweer in aantocht. Deze verkiezingen zijn belangrijker dan ooit voor de koers van Europa. Hoe komt Europa uit de crisis? Welke politieke partijen vormen straks de meerderheid in Europa? Voor kiezers die nog niet precies weten welke partij ze moeten stemmen biedt Kieskompas van de VU een helpende hand: in alle 28 lidstaten is een stemhulp. Op donderdag 24 april is in Den Haag de officiële lancering van Het Nederlandse Kieskompas voor de Europese verkiezingen. Dit wordt tegelijkertijd (internationaal) gelanceerd met Kieskompassen in de andere 27 lidstaten. In alle lidstaten werkten wetenschappelijke teams mee aan dit EUVOX-project.

Ben Crum benoemd als hoogleraar Algemene Politicologie

08-04-14

Per 1 mei 2014 is Ben Crum benoemd tot hoogleraar Algemene politicologie.

Meer politici in opspraak dan ooit

13-03-14

Nooit eerder was er zoveel aandacht voor sjoemelende politici en bestuurders als het afgelopen jaar. De ‘Politieke Integriteits-index’ staat op een record van 62 affaires.

Kieskompas Gemeenteraadsverkiezingen Turkije nu online

07-03-14

Kieskompas maakt niet alleen online stemhulpen voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen maar biedt ook kiezers in Turkije de helpende hand bij het bepalen van hun stemkeuze in de lokale verkiezingen van 30 maart. In samenwerking met vooraanstaande wetenschappers van de Koḉ Universiteit in Istanbul ontwikkelde Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam een stemhulp voor de Turkse gemeenteraadsverkiezingen. Deze is vanaf vandaag online beschikbaar. Met www.oypusulasi.org is Kieskompas voor het eerst vertegenwoordigd bij lokale verkiezingen in het buitenland.

Promovendi bloggen over sociale wetenschappen

27-02-14

Een nieuw online platform waar promovendi van sociale wetenschappen schrijven over hun eigen onderzoek en andere interessante wetenswaardigheden uit hun praktijk, is zojuist gelanceerd.

Manifest: particulier initiatief wordt te weinig op waarde geschat

24-02-14

Maatschappelijke organisaties en vrijwilligers zijn vitaal, bezield en onmisbaar voor de samenleving. Toch wordt aan particulier initiatief in Nederland (nog) geen recht gedaan. De overheid ziet vrijwilligers als onbetaalde arbeidsreserve voor een bezuinigende overheid en verwacht dat goede doelen de gaten in overheidsbudgetten dichten. Waar wringt de schoen? De sector is te weinig zichtbaar voor de politiek, onbekend voor de ambtelijke beleidsmakers en gebrekkig communicatief naar het brede publiek. Dat kan anders!

Kieskompas lanceert keuzehulp voor gemeenteraads- verkiezingen

17-02-14

De gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart naderen met rasse schreden. Net als in 2010 biedt Kieskompas, ontwikkeld door wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, in tientallen gemeenten kiezers de helpende hand.

Fouten maken is menselijk, fouten managen is wenselijk

06-02-14

Managers die aangeven dat fouten gemaakt mogen worden om er lering uit te trekken, worden positiever beoordeeld door hun medewerkers, dan managers die koste wat kost fouten willen voorkomen.

Integriteitsbevordering hoger op agenda bestuur en universiteit

31-01-14

Meer en uitdrukkelijker aandacht voor integriteit. Daar pleiten steeds meer organisaties voor. Dat werd duidelijk tijdens een congres over de integriteit van het openbaar bestuur aan de VU.

Nieuw boek over arbeidsverhoudingen voor de 21ste eeuw

30-01-14

"De gelukkige onderneming" schetst in 15 bijdragen de arbeidsverhoudingen voor de nabije toekomst. Dimitris Pavlopoulos bespreekt in zijn bijdrage de arbeidsrelaties op de VU (en andere universiteiten) en de gevolgen van een toenemende nadruk op “flexibilisering”.

Maurice Crul te gast als hoogleraar in New York

30-01-14

Voor het komende springsemester is Maurice Crul ARC Distinguished Guest Professor aan de City University in New York.

Bert Klandermans wint belangrijke oeuvreprijs

28-01-14

Bert Klandermans wint belangrijke oeuvreprijs

Zorgen voor jezelf en de samenleving

28-01-14

De Talmalezing 2014, over de participatiesamenleving, is nu online te lezen.