Home > Nieuws en agenda
Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Recent nieuws

Dag van de Filantropie drukbezocht

22-05-15

Zo’n driehonderd belangstellenden zijn op 23 april naar de Vrije Universiteit gekomen voor de Dag van de Filantropie en de presentatie van het boek Geven in Nederland 2015. Er waren ook discussies over nalatenschappen, vrijwilligerswerk en de terugtredende overheid, onder het thema ‘Veerkracht in de filantropie’.

Oratie Karen van Oudenhoven-van der Zee: Effectief omgaan met diversiteit

20-05-15

Op 22 april sprak decaan Karen van Oudenhoven-van der Zee haar oratie 'Expanding horizons: Intercultural competency of individuals and organizations' uit.

'Antroposofisch geloof' onderzocht

20-05-15

Weinig mensen weten wat antroposofie inhoudt. Is dat niet iets van de Vrije School? Reden voor Janine Verdonk om zich te verdiepen in de antroposofische beweging in Nederland. Zij verdedigde haar proefschrift op 8 mei.

Vidi-beurs voor bestuurswetenschapper Caelesta Braun

18-05-15

Vier VU-wetenschappers krijgen dit jaar een Vidi-beurs van NWO. Bestuurswetenschapper Caelestra Braun, die tot februari 2015 bij FSW werkte, is er daar één van. Zij gaat met haar Vidi-beurs de belangenverstrengeling tussen toezichthouders en marktpartijen onderzoeken. Andere winnaars zijn filosoof Jeroen de Ridder, milieueconoom Wouter Botzen en bewegingswetenschapper Nadia Dominici.

FSW-onderzoek: Amsterdam bekijkt dakloze te veel met medische blik

13-05-15

Door te leren van buitenlandse aanpak kunnen veel meer Nederlandse daklozen weer zelfstandig leven, zegt Nienke Boesveldt.

150.000 euro van VWS voor onderzoek langdurige zorg

12-05-15

Sierk Ybema en Henk Nies hebben, met hulp van Ludo Glimmerveen (promovendus bij Organisatiewetenschappen) 150.000 euro van het Ministerie van VWS gekregen om onderzoek te doen naar langdurige zorg in Nederland.

Intercoder reliability in content analysis: A symposium - Friday July 3rd, 2015

07-05-15

Content analysis is an important method in both the social sciences and the humanities. In many content analyses, scholars include that variables that are of a subjective nature (e.g., codings of moral behavior in media content, interpretative language variables like metaphor or irony, coherence relations etc.). For such interpretative variables, it is sometimes very difficult to achieve satisfactory levels of reliability as expressed through e.g., Cohen's Kappa or Krippendorff's Alpha. What are the consequences of studying such subjective variables in content analysis?

Gjalt de Graaf benoemd tot hoogleraar Integriteit van Academisch Onderwijs

29-04-15

Gjalt de Graaf is per 1 mei 2015 benoemd tot hoogleraar op de Onderwijsleerstoel Integriteit van Academisch Onderwijs. Vanaf 1 mei 2015 zal hij zich bezighouden met het vraagstuk van het besturen van conflicterende publieke waarden, zoals integriteit, professionaliteit, kwaliteit, en effectiviteit in het hoger onderwijs.

FSW'ers onderzoeken decentralisatie zorg

29-04-15

Door de decentralisatie naar de gemeenten wordt langdurige zorg in Nederland radicaal anders georganiseerd. Deze ambitieuze transitie moet ruimte bieden voor lokaal maatwerk en betrokkenheid van ‘de burger’.

Geven aan goede doelen verrassend stabiel

20-04-15

Nederlanders zijn niet minder gaan geven aan goede doelen. Na een lange periode van groei, en een daling in 2011, blijft een verdere daling in het geefgedrag uit. Dat is verrassend, vanwege de economische crisis en een dalend vertrouwen van Nederlanders in de goededoelensector.

Kijkers trekken trucker uit moeras – hoe werkt dat?

14-04-15

Het leven van vrachtwagenchauffeur Jan Selie veranderde drastisch nadat een suïcidale motorrijder in 2008 op zijn vrachtwagen inreed. De verzekeraar weigerde de schade uit te keren. Een inzamelingsactie voorkwam dat zijn transportbedrijf kopje onder ging. Hoe werkt zoiets?

Nieuwe gelegenheid tentamen Beschrijvende en inferentiële statistiek

02-04-15

Vanwege een stroomstoring kon het tentamen Beschrijvende en inferentiële statistiek van 27 maart jl. niet doorgaan. De examencommissie heeft inmiddels besloten dat de nieuwe gelegenheid van het BIS tentamen zal plaatsvinden op donderdagavond 9 april (shift 1) en vrijdagavond 10 april (shift 2).

‘Diversiteit en Integratie’ onder leiding van de VU centraal op VSNU Lenteborrel

30-03-15

Vrijdag 20 maart vond de VSNU Lenteborrel plaats: het jaarlijkse moment waarbij de Vereniging van Universiteiten haar partners bij elkaar brengt.

Politeia: politiek platform voor en door studenten

17-03-15

Politeia is van start gegaan! Het is een online tijdschrift opgericht door vier tweedejaars Politicologiestudenten van de Vrije Universiteit.

First PhD Introduction week succesful

10-03-15

Between 23-27 February the Graduate School of Social Sciences held the first and very succesful PhD introduction week.