Home > Nieuws en agenda
Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Recent nieuws

"Onderliggende machtsverdeling belangrijk aspect van ongelijkheid"

11-12-14

De scheve inkomensverdeling tussen en binnen landen is geen oorzaak van maatschappelijke ongelijkheid, maar is er een gevolg van. De diepere oorzaak van sociale ongelijkheid is de onderliggende machtsverdeling. Dat betoogt Henk Overbeek, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in zijn afscheidsrede op 19 december.

Aantal gevangenen in eigen land voorspelt houding tegenover Iran

11-12-14

De houding die overheden aannemen richting Iran blijkt sterk af te hangen van het aantal gevangenen in het eigen land en of de overheid handel in olie voert met Iran. Hoe meer gevangenen het eigen land telt, hoe agressiever de houding van de overheid richting Iran. Drijft de overheid echter handel in olie met Iran, dan neemt de staat een mildere houding aan dan voor landen geldt die geen olieconnectie met Iran hebben. Dat blijkt uit onderzoek van NWO-wetenschappers Wolfgang Wagner en Michal Onderco van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze publiceren de onderzoeksresultaten deze week in het wetenschappelijk tijdschrift International Studies Quarterly.

Theo Schuyt benoemd tot bijzonder hoogleraar Filantropie en Sociale Innovatie

08-12-14

De Stichting Elisabeth Strouven heeft prof. dr. Theo Schuyt (Filantropische studies) benoemd tot bijzonder hoogleraar Filantropie en Sociale Innovatie aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Zijn benoeming is ingegaan op 1 november 2014.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt kan leiden tot strijd tussen werknemers

05-12-14

Agnes Akkerman wordt per 1 januari 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duurzame Coöperatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar leeropdracht staan collectieve arbeidsverhoudingen centraal. Akkerman zal zich bezighouden met vragen als: Welke effecten heeft flexibilisering van werk op de samenwerking tussen werkgevers en werknemers, en werknemers onderling? Hoe zorgen we dat werknemers betrokken blijven bij hun werk en de organisatie waarvoor ze werken? Hoe bewaren we de solidariteit tussen werknemers en voorkomen we een ‘battle’ tussen verschillende groepen werknemers, zoals ouderen en jongeren, en arbeidsimmigranten?

Onderzoeksprogramma Antropologie zeer goed beoordeeld

04-12-14

Het onderzoeksprogramma van de afdeling Sociale en Culturele Antropologie is zowel wat betreft kwaliteit als productiviteit “zeer goed” beoordeeld door de internationale, onafhankelijke onderzoeksvisitatiecommissie. Het programma scoort daarmee op alle punten als tweede van de landelijke antropologieprogramma’s.

Onderzoeksprogramma Politicologie zeer goed tot excellent beoordeeld

03-12-14

‘Multilayered Governance in Europe and beyond’, het onderzoeksprogramma van de afdeling Politicologie (Faculteit der Sociale Wetenschappen) is zeer goed tot excellent beoordeeld in de onderzoeksvisitatie. Een internationaal samengestelde, onafhankelijke onderzoekscommissie kende het programma op alle vier de kwaliteitscriteria een score van 4.5 van de 5 toe.

Communicatiewetenschappelijk onderzoek VU “toonaangevend”

03-12-14

Excellent, zo luidt het oordeel van een internationale onderzoeksvisitatiecommissie over de productiviteit en de relevantie van het communicatiewetenschappelijke onderzoek aan de VU (Faculteit der Sociale Wetenschappen). Productiviteit en relevantie werden als excellent (5) beoordeeld. De kwaliteit van het onderzoek werd gekenschetst als zeer goed, de viability kreeg een 4.5 (op een vijfpuntsschaal), een score tussen zeer goed en excellent.

Al het FSW-onderzoek zeer goed tot excellent beoordeeld

02-12-14

Alle zes onderzoeksprogramma’s – van de disciplines culturele antropologie, bestuurs-, communicatie- en organisatiewetenschap, politicologie en sociologie – scoren zeer goed tot excellent.

Evaluatie onderzoeksprogramma Sociologie ‘zeer goed’

28-11-14

Het onderzoeksprogramma van de afdeling Sociologie (Faculteit der Sociale Wetenschappen) is door een internationaal samengestelde, onafhankelijke ‘peer-review-commissie’ op verschillende punten zeer goed tot excellent beoordeeld.

Onderzoeksprogramma Organisatiewetenschappen zeer goed beoordeeld

28-11-14

Organisaties en Processen van Organiseren in de Samenleving (OPOS) is zeer goed beoordeeld in de onderzoeksvisitatie. OPOS is het onderzoeksprogramma van de afdeling Organisatiewetenschappen.

Samenwerking in zorgnetwerk ouderen nog moeizaam

28-11-14

De hervormingen in de langdurige zorg vragen om meer samenwerking tussen de thuiszorg en mantelzorgers in het zorgnetwerk van thuiswonende ouderen.

VU-promotie over omgaan met fouten in organisaties

27-11-14

In de zorg en andere sectoren neemt de druk om menselijke fouten naar buiten te brengen toe. Bij het omgaan met deze menselijke fouten is de verhouding tussen beroepsgroepen belangrijk. Menselijke fouten kunnen namelijk een bedreiging van de sociale identiteit vormen. Dit wil zeggen dat de status van een bepaalde groep onder druk komt te staan. De manier waarop mensen reageren op deze bedreiging beïnvloedt het omgaan met fouten in organisaties. Dat stelt Annemiek van Os in haar promotieonderzoek waarop zij dinsdag 2 december promoveert aan de VU.

Unilever Researchprijs 2014 voor masterstudent Antroplogie

27-11-14

Prijs voor onderzoek naar chronische pijnklachten onder migrantenvrouwen van Marokkaanse afkomst

Samenwerking wetenschap en praktijk opnieuw uitgevonden

24-11-14

In lokaal15 gaan wetenschappers en 'het veld' samen aan de slag

"Beschouw Turkse islamitische organisaties als bondgenoten"

19-11-14

Asscher begreep ons onderzoeksrapport over Turkse islamitische organisaties verkeerd, zeggen Thijl Sunier en Nico Landman.