Home > Nieuws en agenda
Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Recent nieuws

VU opent academisch jaar met rectoraatsoverdracht en prijzen

02-09-15

"Wij willen een universiteit zijn die bijdraagt aan een betere wereld door ons onderwijs en onderzoek".

VU steviger in de top 100 van Shanghai Ranking

20-08-15

De VU staat op positie vier van beste Nederlandse universiteiten en 98 op de wereldranglijst.

Eerste fase verhuizing Faculteit der Sociale Wetenschappen afgerond

20-08-15

De Faculteit der Sociale Wetenschappen is aan het verhuizen.

Frank den Hond en Frank de Bakker winnen Best Paper Award 2014

19-08-15

Frank den Hond en Frank de Bakker van de afdeling Organisatiewetenschappen hebben de Best Paper Award 2014 van het Journal of Management Studies gewonnen.

Barbara Vis genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2015

18-08-15

Barbara Vis, hoogleraar Politieke Besluitvorming, maakt kans om het grootste wetenschapstalent van 2015 te worden. Zij is genomineerd voor de verkiezing van New Scientist Wetenschapstalent 2015. Uit ruim 50 kandidaten is er een top 25 gemaakt. Voor deze shortlist moest hun onderzoek origineel en actueel zijn, en wetenschappelijke en maatschappelijke impact hebben.

The Lancet lovend over documentaire zorgrobot Alice

06-08-15

De documentaire Ik ben Alice (Alice Cares) is positief besproken in The Lancet, één van de oudste en meest prestigieuze medisch-wetenschappelijke tijdschriften ter wereld. Ik ben Alice is een samenwerking van de VU (onderzoeksgroep SELEMCA) en NCRV/Keydocs. In de film onderzoekt de onderzoeksgroep met hulp van drie bejaarde vrouwen, wijkzorg en familie hoe zorgrobot Alice zich moet gedragen om de vrouwen uit hun isolement te helpen.

Opvallend veel overeenkomsten tussen jonge christenen en moslims

30-06-15

Overtuigde christenen en moslims in Nederland hebben meer met elkaar gemeen dan vaak wordt gedacht. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van antropoloog Daan Beekers waarop hij 1 juli bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen promoveert.

Frédérique Six: “Kwetsbare burger belandt buiten beeld”

30-06-15

Frédérique Six (Bestuurswetenschap en Politicologie) vindt het hoog tijd dat het in het toezicht weer draait om bescherming van kwetsbare burgers. “Als samenleving zijn we verslaafd geraakt aan de logica dat toezicht – en controle in bredere zin – een zaak is van objectiviteit en meetbaarheid.” Zij publiceerde een column op Toezine.nl.

Winnaars Onderwijsprijzen 2015 bekend

29-06-15

Op 26 juni, tijdens het zomerfeest van de faculteit, werden de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs toegelicht. Ook werden de onderwijsprijzen uitgereikt. B&O-student Jip Bartels kreeg de StudenTalentprijs omdat hij zijn academische activiteiten combineert met het (prof)voetbal, het werk als studievoorlichter én het Honoursprogramma.

Dimitris Dalakoglou benoemd tot hoogleraar Sociale Antropologie

26-06-15

Dimitris Dalakoglou is per 1 juli benoemd tot hoogleraar “Social Anthropology, with emphasis on mobility, intrastructures, urban politics and the anthropology of development”. Hij was hiervoor senior lecturer in de antropologie aan de University of Sussex. Ook was hij betrokken bij het Sussex Centre of Migration Research en het Sussex Centre of Global Political Economy.

Promotie Anika Batenburg

22-06-15

Een online lotgenotenforum voor patiënten kan goed werken, maar niet voor iedereen even goed. Vooral voor patiënten die moeite hebben met het uiten van hun emoties is een lotgenotenforum een goed hulpmiddel. Voor patiënten die bang worden van negatieve verhalen van andere lotgenoten lijkt zo’n online forum een minder goed idee. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anika Batenburg, naar de psychologische effecten van forumbezoek van borstkankerpatiënten. Batenburg promoveerde 11 juni 2015 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Subsidieverlenging van SMV voor Ronald van Steden

17-06-15

Ronald van Steden (afdeling Bestuurswetenschappen & Politicologie) heeft een subsidieverlenging van twee jaar gekregen ter waarde van 100.000 euro van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

Politicologievereniging 65 jaar

12-06-15

Nederlandse politicologievereniging 65 jaar: Jubileumbundel over ontwikkeling politicologie in Nederland

Levendige en drukbezochte Dag van de Sociologie

01-06-15

Op woensdag 27 mei vond de jaarlijkse Dag van de Sociologie plaats aan de Vrije Universiteit. De dag is bijzonder goed bezocht door meer dan 200 onderzoekers die zich op Nederlandse en Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstituten bezig houden met het brede domein van de sociologie.

Respectvol optreden politie belangrijker dan misdaadbestrijding

01-06-15

Het is cruciaal dat mensen vertrouwen hebben in de politie. Hoe kan de politie dat vertrouwen vergroten? De burger wil vooral serieus genomen worden. Ook moet de politie goed te benaderen zijn. Respectvolle bejegening vinden mensen belangrijker dan effectievere misdaadbestrijding of politieagenten die weten wat er speelt in de buurt. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Leerstoel Veiligheid en Burgerschap van de Vrije Universiteit Amsterdam, de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam en de Politie Amsterdam. Zij gebruikten gegevens uit de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland, die jaarlijks ongeveer 12.000 inwoners invullen.