Home > Nieuws en agenda
Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Recent nieuws

Hans van den Heuvel opnieuw deskundige in ZEMBLA over fraude Ordina

29-01-15

ICT-leverancier Ordina heeft in de periode 2005-2010 gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid.

Kieskompas lanceert kieshulp voor Provinciale Statenverkiezingen Utrecht

27-01-15

Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het wetenschappelijke team van Kieskompas aan de Vrije Universiteit Amsterdam laat zien dat er echt wat valt te kiezen. Kiskompas heeft voor de verkiezingen in de Provincie Utrecht een stemhulp gemaakt waarmee kiezers kunnen zien welke partij het beste past bij de eigen opvattingen. “Niets minder dan de toekomst van het kabinet staat op het spel, omdat deze een werkbare meerderheid in de Eerste Kamer nodig heeft,” zegt André Krouwel, VU-politicoloog en directeur van Kieskompas.

Jemen: op de rand van een burgeroorlog?

23-01-15

Gisteravond zijn de Jemenitische president Abdu Mansour Hadi en de voltallige regering afgetreden. VU-antropologe en Jemendeskundige Marina de Regt geeft een analyse van de situatie: “Voor de toekomst van voormalig Noord-Jemen houd ik mijn hart vast.”

NWO-subsidie voor onderzoek Communicatiewetenschap

22-01-15

Communicatiewetenschappers Allison Eden, Elly Konijn en Christian Burgers krijgen NWO-financiering voor hun onderzoek.

Kan zorgrobot band opbouwen met ouderen?

20-01-15

Om in de toekomst aan de zorgvraag te kunnen voldoen wordt gewerkt aan zorgrobots waarmee mensen langer en beter zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Over zorgrobot Alice is een documentaire gemaakt, die in première is gegaan op het International Film Festival in Rotterdam.

Zet moslims en terroristen niet in hetzelfde hokje

20-01-15

Zet moslims en terroristen niet in hetzelfde hokje, betoogt Camiel Beukeboom (docent Communicatiewetenschap). “In het publieke debat en het nieuws na de gruwelijke aanslagen in Parijs gaat het nauwelijks over de individuele daders. De daders worden gelabeld in het hokje moslimterroristen, islamitisch terrorisme, radicale moslims, en daarmee lijkt de kous af.”

Winnaars FSW Onderzoeksprijzen 2014 bekend

19-01-15

Nicoletta Dimitrova wint Dissertatieprijs 2014 en Simon Twaalfhoven wint Van der Zouwen masterthesisprijs 2014

Veel Nederlanders geloven nog, alleen niet in God

16-01-15

Grootschalig onderzoek naar spiritualiteit en religie in Nederland

Horizon 2020 research grant for Political Science

15-01-15

Liesbet Hooghe and Gary Marks, who jointly hold the chair in multilevel governance in the Faculty of Social Sciences, were successful in a Horizon 2020 bid.

"Onderliggende machtsverdeling belangrijk aspect van ongelijkheid"

11-12-14

De scheve inkomensverdeling tussen en binnen landen is geen oorzaak van maatschappelijke ongelijkheid, maar is er een gevolg van. De diepere oorzaak van sociale ongelijkheid is de onderliggende machtsverdeling. Dat betoogt Henk Overbeek, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in zijn afscheidsrede op 19 december.

Aantal gevangenen in eigen land voorspelt houding tegenover Iran

11-12-14

De houding die overheden aannemen richting Iran blijkt sterk af te hangen van het aantal gevangenen in het eigen land en of de overheid handel in olie voert met Iran. Hoe meer gevangenen het eigen land telt, hoe agressiever de houding van de overheid richting Iran. Drijft de overheid echter handel in olie met Iran, dan neemt de staat een mildere houding aan dan voor landen geldt die geen olieconnectie met Iran hebben. Dat blijkt uit onderzoek van NWO-wetenschappers Wolfgang Wagner en Michal Onderco van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze publiceren de onderzoeksresultaten deze week in het wetenschappelijk tijdschrift International Studies Quarterly.

Theo Schuyt benoemd tot bijzonder hoogleraar Filantropie en Sociale Innovatie

08-12-14

De Stichting Elisabeth Strouven heeft prof. dr. Theo Schuyt (Filantropische studies) benoemd tot bijzonder hoogleraar Filantropie en Sociale Innovatie aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Zijn benoeming is ingegaan op 1 november 2014.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt kan leiden tot strijd tussen werknemers

05-12-14

Agnes Akkerman wordt per 1 januari 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duurzame Coöperatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar leeropdracht staan collectieve arbeidsverhoudingen centraal. Akkerman zal zich bezighouden met vragen als: Welke effecten heeft flexibilisering van werk op de samenwerking tussen werkgevers en werknemers, en werknemers onderling? Hoe zorgen we dat werknemers betrokken blijven bij hun werk en de organisatie waarvoor ze werken? Hoe bewaren we de solidariteit tussen werknemers en voorkomen we een ‘battle’ tussen verschillende groepen werknemers, zoals ouderen en jongeren, en arbeidsimmigranten?

Onderzoeksprogramma Antropologie zeer goed beoordeeld

04-12-14

Het onderzoeksprogramma van de afdeling Sociale en Culturele Antropologie is zowel wat betreft kwaliteit als productiviteit “zeer goed” beoordeeld door de internationale, onafhankelijke onderzoeksvisitatiecommissie. Het programma scoort daarmee op alle punten als tweede van de landelijke antropologieprogramma’s.

Onderzoeksprogramma Politicologie zeer goed tot excellent beoordeeld

03-12-14

‘Multilayered Governance in Europe and beyond’, het onderzoeksprogramma van de afdeling Politicologie (Faculteit der Sociale Wetenschappen) is zeer goed tot excellent beoordeeld in de onderzoeksvisitatie. Een internationaal samengestelde, onafhankelijke onderzoekscommissie kende het programma op alle vier de kwaliteitscriteria een score van 4.5 van de 5 toe.