Home > Nieuws en agenda
Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Recent nieuws

Opvallend veel overeenkomsten tussen jonge christenen en moslims

30-06-15

Overtuigde christenen en moslims in Nederland hebben meer met elkaar gemeen dan vaak wordt gedacht. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van antropoloog Daan Beekers waarop hij 1 juli bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen promoveert.

Frédérique Six: “Kwetsbare burger belandt buiten beeld”

30-06-15

Frédérique Six (Bestuurswetenschap en Politicologie) vindt het hoog tijd dat het in het toezicht weer draait om bescherming van kwetsbare burgers. “Als samenleving zijn we verslaafd geraakt aan de logica dat toezicht – en controle in bredere zin – een zaak is van objectiviteit en meetbaarheid.” Zij publiceerde een column op Toezine.nl.

Winnaars Onderwijsprijzen 2015 bekend

29-06-15

Op 26 juni, tijdens het zomerfeest van de faculteit, werden de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs toegelicht. Ook werden de onderwijsprijzen uitgereikt. B&O-student Jip Bartels kreeg de StudenTalentprijs omdat hij zijn academische activiteiten combineert met het (prof)voetbal, het werk als studievoorlichter én het Honoursprogramma.

Dimitris Dalakoglou benoemd tot hoogleraar Sociale Antropologie

26-06-15

Dimitris Dalakoglou is per 1 juli benoemd tot hoogleraar “Social Anthropology, with emphasis on mobility, intrastructures, urban politics and the anthropology of development”. Hij was hiervoor senior lecturer in de antropologie aan de University of Sussex. Ook was hij betrokken bij het Sussex Centre of Migration Research en het Sussex Centre of Global Political Economy.

Promotie Anika Batenburg

22-06-15

Een online lotgenotenforum voor patiënten kan goed werken, maar niet voor iedereen even goed. Vooral voor patiënten die moeite hebben met het uiten van hun emoties is een lotgenotenforum een goed hulpmiddel. Voor patiënten die bang worden van negatieve verhalen van andere lotgenoten lijkt zo’n online forum een minder goed idee. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anika Batenburg, naar de psychologische effecten van forumbezoek van borstkankerpatiënten. Batenburg promoveerde 11 juni 2015 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Subsidieverlenging van SMV voor Ronald van Steden

17-06-15

Ronald van Steden (afdeling Bestuurswetenschappen & Politicologie) heeft een subsidieverlenging van twee jaar gekregen ter waarde van 100.000 euro van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

Politicologievereniging 65 jaar

12-06-15

Nederlandse politicologievereniging 65 jaar: Jubileumbundel over ontwikkeling politicologie in Nederland

Levendige en drukbezochte Dag van de Sociologie

01-06-15

Op woensdag 27 mei vond de jaarlijkse Dag van de Sociologie plaats aan de Vrije Universiteit. De dag is bijzonder goed bezocht door meer dan 200 onderzoekers die zich op Nederlandse en Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstituten bezig houden met het brede domein van de sociologie.

Respectvol optreden politie belangrijker dan misdaadbestrijding

01-06-15

Het is cruciaal dat mensen vertrouwen hebben in de politie. Hoe kan de politie dat vertrouwen vergroten? De burger wil vooral serieus genomen worden. Ook moet de politie goed te benaderen zijn. Respectvolle bejegening vinden mensen belangrijker dan effectievere misdaadbestrijding of politieagenten die weten wat er speelt in de buurt. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Leerstoel Veiligheid en Burgerschap van de Vrije Universiteit Amsterdam, de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam en de Politie Amsterdam. Zij gebruikten gegevens uit de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland, die jaarlijks ongeveer 12.000 inwoners invullen.

Eurekaprijs voor documentaire ‘Ik ben Alice’

27-05-15

De makers van de documentaire ‘Ik ben Alice’ hebben vandaag de Eurekaprijs gewonnen voor hun bijzondere bijdrage aan het betrekken van een breed publiek bij de wetenschap. In de documentaire staat de vraag centraal of de aan de VU ontwikkelde ‘sociobot’ Alice een menselijke band met iemand kan opbouwen.

Eurekaprijs naar documentaire ‘Ik ben Alice’ en Universiteit van Nederland

27-05-15

De NWO-KNAW Eurekaprijs voor Wetenschapscommunicatie 2015 gaat naar de makers van de documentaire ‘Ik ben Alice’ en naar de oprichters van de Universiteit van Nederland. Zij krijgen de prijs voor hun bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap.

Dag van de Filantropie drukbezocht

22-05-15

Zo’n driehonderd belangstellenden zijn op 23 april naar de Vrije Universiteit gekomen voor de Dag van de Filantropie en de presentatie van het boek Geven in Nederland 2015. Er waren ook discussies over nalatenschappen, vrijwilligerswerk en de terugtredende overheid, onder het thema ‘Veerkracht in de filantropie’.

Oratie Karen van Oudenhoven-van der Zee: Effectief omgaan met diversiteit

20-05-15

Op 22 mei sprak decaan Karen van Oudenhoven-van der Zee haar oratie 'Expanding horizons: Intercultural competency of individuals and organizations' uit.

'Antroposofisch geloof' onderzocht

20-05-15

Weinig mensen weten wat antroposofie inhoudt. Is dat niet iets van de Vrije School? Reden voor Janine Verdonk om zich te verdiepen in de antroposofische beweging in Nederland. Zij verdedigde haar proefschrift op 8 mei.

Vidi-beurs voor bestuurswetenschapper Caelesta Braun

18-05-15

Vier VU-wetenschappers krijgen dit jaar een Vidi-beurs van NWO. Bestuurswetenschapper Caelestra Braun, die tot februari 2015 bij FSW werkte, is er daar één van. Zij gaat met haar Vidi-beurs de belangenverstrengeling tussen toezichthouders en marktpartijen onderzoeken. Andere winnaars zijn filosoof Jeroen de Ridder, milieueconoom Wouter Botzen en bewegingswetenschapper Nadia Dominici.