Home > Nieuws en agenda
Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Recent nieuws

Integriteit hot topic - FSW reageert

20-02-15

Het thema ‘integriteit’ is zeer actueel, en dan ook onderwerp van veel mediaberichtgeving. Integriteit leeft in politiek, bestuur en goededoelenorganisaties. Onderzoekers van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (VU) reageerden vanuit hun expertise.

John Erik Fossum is ACCESS EUROPE Visiting Professor

10-02-15

John Erik Fossum will be Visiting Professor at ACCESS EUROPE throughout May 2015. Fossum is professor in Political Science at ARENA Centre for European Studies at the University of Oslo, Norway.

VU/ACCESS EUROPE presenteert video's over meerlaagse democratie in Europa

05-02-15

Het Erasmus-netwerk PADEMIA verenigt 56 universiteiten uit 31 landen rondom het onderzoek naar de rol van parlementen in Europa.

Van Goghbeurs voor directeur Kieskompas André Krouwel

04-02-15

Samen met collega’s van het Institut d'études politiques de Paris, Sciences Po, heeft Kieskompas-directeur André Krouwel een Van Goghbeurs ontvangen om vergelijkend onderzoek te doen naar kiezersbewegingen in Frankrijk en Nederland. De vijf beste onderzoeksvoorstellen, waaronder die van Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam, werden deze week gepresenteerd op de Franse Ambassade in Den Haag.

Zorgrobot Alice in Museum Boijmans Van Beuningen

02-02-15

Alice is een zorgrobot, bedoeld voor de begeleiding van eenzame en dementerende ouderen. Maar kan een robot voor oprechte intimiteit zorgen? En leidt het gebruik van robots niet tot een vermindering van menselijk contact, en dus verdere eenzaamheid bij ouderen? In een tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen, Design Column #10 Crazy Care, is te zien hoe een innovatief idee de gezondheidszorg op zijn kop kan zetten. Alice is ontwikkeld in het SELEMCA-project, onderdeel van het Network Institute (VU).

Hans van den Heuvel opnieuw deskundige in ZEMBLA over fraude Ordina

29-01-15

ICT-leverancier Ordina heeft in de periode 2005-2010 gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid.

Kieskompas lanceert kieshulp voor Provinciale Statenverkiezingen Utrecht

27-01-15

Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het wetenschappelijke team van Kieskompas aan de Vrije Universiteit Amsterdam laat zien dat er echt wat valt te kiezen. Kiskompas heeft voor de verkiezingen in de Provincie Utrecht een stemhulp gemaakt waarmee kiezers kunnen zien welke partij het beste past bij de eigen opvattingen. “Niets minder dan de toekomst van het kabinet staat op het spel, omdat deze een werkbare meerderheid in de Eerste Kamer nodig heeft,” zegt André Krouwel, VU-politicoloog en directeur van Kieskompas.

Jemen: op de rand van een burgeroorlog?

23-01-15

Gisteravond zijn de Jemenitische president Abdu Mansour Hadi en de voltallige regering afgetreden. VU-antropologe en Jemendeskundige Marina de Regt geeft een analyse van de situatie: “Voor de toekomst van voormalig Noord-Jemen houd ik mijn hart vast.”

NWO-subsidie voor onderzoek Communicatiewetenschap

22-01-15

Communicatiewetenschappers Allison Eden, Elly Konijn en Christian Burgers krijgen NWO-financiering voor hun onderzoek.

Kan zorgrobot band opbouwen met ouderen?

20-01-15

Om in de toekomst aan de zorgvraag te kunnen voldoen wordt gewerkt aan zorgrobots waarmee mensen langer en beter zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Over zorgrobot Alice is een documentaire gemaakt, die in première is gegaan op het International Film Festival in Rotterdam.

Zet moslims en terroristen niet in hetzelfde hokje

20-01-15

Zet moslims en terroristen niet in hetzelfde hokje, betoogt Camiel Beukeboom (docent Communicatiewetenschap). “In het publieke debat en het nieuws na de gruwelijke aanslagen in Parijs gaat het nauwelijks over de individuele daders. De daders worden gelabeld in het hokje moslimterroristen, islamitisch terrorisme, radicale moslims, en daarmee lijkt de kous af.”

Winnaars FSW Onderzoeksprijzen 2014 bekend

19-01-15

Nicoletta Dimitrova wint Dissertatieprijs 2014 en Simon Twaalfhoven wint Van der Zouwen masterthesisprijs 2014

Veel Nederlanders geloven nog, alleen niet in God

16-01-15

Grootschalig onderzoek naar spiritualiteit en religie in Nederland

Horizon 2020 research grant for Political Science

15-01-15

Liesbet Hooghe and Gary Marks, who jointly hold the chair in multilevel governance in the Faculty of Social Sciences, were successful in a Horizon 2020 bid.

"Onderliggende machtsverdeling belangrijk aspect van ongelijkheid"

11-12-14

De scheve inkomensverdeling tussen en binnen landen is geen oorzaak van maatschappelijke ongelijkheid, maar is er een gevolg van. De diepere oorzaak van sociale ongelijkheid is de onderliggende machtsverdeling. Dat betoogt Henk Overbeek, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in zijn afscheidsrede op 19 december.