Home > Nieuws en agenda > Agenda
tot
03-06-2015

Bad neighbourhoods

Europe is confronted with a dual crisis: an internal and an external one. The internal crisis of the European project is mainly related to that of the euro and more generally to the divisive effects of the economic and financial crisis.

Tijd: 20.00-21.30 UUR Locatie: Spui 25, Amsterdam
08-06-2015

Overheidshandelen met funeste gevolgen: Tussen ‘error’ en ‘evil’

De Schipholbrand, verdronken brandweerduikers, het gifschandaal van de Probo Koala en de Catshuisbrand: affaires met dodelijke gevolgen waar de overheid bij betrokken was. Stephan Berndsen heeft in zijn promotieonderzoek onderzocht welke rol de overheid bij dit soort ongevallen speelt, hoe ze erop reageert en waar dat toe leidt. Eén van de resultaten: ‘error’ komt het meest voor: fouten, in een mengelmoes van toeval, falen, pech en soms verkeerde keuzes.

09-06-2015

Verkiezingen in Mozambique: leiders kiezen zonder te stemmen?

Na de burgeroorlog in Mozambique, die tot 1992 duurde, maakte het land een proces van democratisering door en werden meerpartijenverkiezingen ingevoerd. Op lokaal niveau ligt stemmen echter niet per se voor de hand. Hoe kiest de bevolking lokale leiders zonder te stemmen? André van Dokkum heeft onderzoek gedaan naar de verkiezing van lokale leiders in Barue District.

11-06-2015

Online lotgenotencontact werkt positief, maar niet bij iedereen

Een online lotgenotenforum voor patiënten kan goed werken, maar niet voor iedereen even goed. Vooral voor patiënten die moeite hebben met het uiten van hun emoties is een lotgenotenforum een goed hulpmiddel. Voor patiënten die bang worden van negatieve verhalen van andere lotgenoten lijkt zo’n online forum een minder goed idee. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anika Batenburg, naar de psychologische effecten van forumbezoek van borstkankerpatiënten.

Tijd: 11.45 UUR Locatie: Aula
11-06-2015

Kennis van betekenis

“Ondernemerschap is een belangrijke kracht achter een dynamische economie”, zo schreef het Ministerie van Economische Zaken onlangs in een persbericht. Ondernemerschap krijgt een steeds vastere voet aan universiteiten, maar wat weten we nu over “academisch ondernemerschap”? Dit zal Peter van der Sijde in zijn oratie uitleggen.

12-06-2015

Publicatiebeleid vergroot succes van hechte samenwerkingsverbanden

Wat is de invloed van een organisatie op de samenwerkingsverbanden van wetenschappers? En hoe zitten deze samenwerkingsverbanden in elkaar? Dat heeft Julie Birkholz onderzocht in haar promotieonderzoek, een samenwerking tussen het VU Network Institute en het Rathenau Institute. Een belangrijke bevinding: afdelingen met een publicatiebeleid vergroten het succes van cohesive wetenschappelijke samenwerkingen.

Tijd: 13.45 UUR Locatie: Aula
15-06-2015

Religious violence in South(East) Asia

The majority Buddhist and Hindu societies of South(East) Asia are not traditionally associated with religious tensions and violence. Yet recent years have seen a surge in international reports of religious tensions and violence by Buddhist and Hindu majorities towards Muslim minorities in the region.

Tijd: 9:15-17:00 UUR Locatie: Metropolitan Building room Z-009
16-06-2015

Which European Union?

Book presentation by Sergio Fabbrini, Professor of Political Science and International Relations at LUISS School of Government, Rome. ACCESS EUROPE’s Scientific Directors Jonathan Zeitlin and Ben Crum will comment on Fabbrini’s presentation.

Locatie: Follows